100 Mayat Ditemukan Terapung Di Sungai Gangga, India

Type to search

Adamedia Isu Best

Pesakit Covid-19 Dipercayai Antara 100 Mayat Yang Ditemukan Terapung Di Sungai Gangga, India

Share
terapung

Percaya atau tidak, mayat mangsa Covid-19 telah dijumpai terapung dan dibuang di beberapa sungai Uttar Pradesh, India.

Kejadian ini menimbulkan rasa panik di kalangan penduduk kampung kerana kawasan sungai telah berubah menjadi timbunan mayat.

Pemimpin agama Hindu tempatan, Dhanjay Pandey, mengatakan bahawa penduduk tempatan mula takut untuk mandi di kawasan Sungai Gangga.

“Orang-orang sangat takut sehingga mereka tidak datang ke sini untuk mandi setelah membaca dan menonton berita bahawa lebih daripada 40-50 mayat dijumpai dan ada di antara mereka yang disyaki menghidap coronavirus walaupun mereka percaya Gangga.”

 

terapung

Sungai Gangga merupakan sungai yang terkenal di India kerana sungai ini dijadikan sumber kehidupan bagi masyarakat India.

Sungai yang mengalir dari India hingga Bangladesh inilah tempat mereka bergantung kehidupan seharian dan sungai ini dianggap sungai paling suci bagi umat agama Hindu di India. Mereka akan berkunjung untuk melakukan kegiatan suci dengan berendam di Sungai Gangga.

Selain itu, penganut Hindu di India mempunyai ritual membakar mayat jika berlakunya kematian. Kegiatan ritual ini dilakukan di tebing sungai Gangga. Setelah upacara pembakaran mayat selesai, sisa abu dan tulang mayat akan dibuang ke sungai ini.

terapung

“Namun, pentadbiran menerima maklumat bahawa mayat pesakit yang terkorban akibat wabak Covid-19 atau penyakit lain telah dilemparkan ke sungai tersebut, bukannya dibuang seperti mengikut amalan ritual penganut Hindu,” tulis seorang senior pejabat Uttar Pradesh, Manoj Kumar Singh dalam surat bertarikh 14 Mei kepada para pemimpin daerah.

Dalam suratnya, Singh menulis bahawa pengangkatan mayat mangsa Covid-19 disebabkan oleh sejumlah faktor.

Faktor-faktor ini termasuk kekurangan dana untuk membeli kayu bakar untuk pembakaran api, kepercayaan pada beberapa komuniti, dan keluarga yang telah meninggalkan mangsa Covid-19 kerana takut dijangkiti mereka.

Dia meminta pegawai tempatan untuk memastikan bahawa tidak ada mayat yang dibuang ke sungai lagi.

Singh menambahkan dalam suratnya bahawa pemerintah negeri akan memberikan 5.000 rupee (RM0.28 sen) untuk pembakaran atau menguburkan mayat setiap keluarga miskin.

Sumber: Reuters
Baca: Pesakit Covid-19 Di India Dijangkiti Fungus Hitam Yang Jarang Berlaku
Tags:

You Might also Like

1 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll Up
error: Content is protected !!