20 Sebab Anda Perlu Bertukar Kepada Garam Bukit Dalam Masakan );

Type to search

Adamedia Infotainmen Makan

20 Sebab Anda Perlu Bertukar Kepada Garam Bukit Dalam Masakan

Share
garam bukit

Garam bukit adalah sejenis garam yang secara semula jadi berwarna merah yang diekstrak dari lombong garam di Khewra berdekatan dengan pergunungan Himalaya di Pakistan.

Lombong garam Khewra adalah salah satu lokasi tertua dan pengeluar garam bukit terbesar di dunia.

Garam ini juga disebut sebagai garam Himalaya terbentuk sejak jutaan tahun lalu menerusi proses pengewapan air gunung. Disebabkan itulah ia berwarna merah jambu.

Artikel berkaitan: Tip Masakan Ini Ramai Tak Tahu, Jadi Anda Wajib Tahu

Garam di Khewra diesktrak menggunakan tangan dan diproses secara minimum untuk memastikan ia bebas daripada bahan tambahan dan dikatakan lebih berkhasiat berbanding garam biasa.

Kajian juga menunjukkan garam bukit mempunyai proses penapaian semulajadi yang membolehkan garam jenis ini mempunyai lebih banyak kandungan mineral dan unsur lain yang tidak ada pada garam biasa.

Apa keistimewaan garam bukit berbanding garam biasa? Ini dia 20 sebab anda perlu bertukar kepada garam bukit dalam masakan.

1. Memberikan tenaga
2. Mengurangkan ketegangan dan stress

3. Mengurangkan kepenatan

penat

4. Mengurangkan sakit badan & sendi
5. Menyeimbang asid & alkali dalam tubuh badan
6. Menstabilkan tekanan darah
7. Melancarkan aliran jus hempedu yang sangat penting untuk mengawal berat badan

8. Mengurangkan sakit gout dengan cara membuang toksin & asid urik yang berlebihan dari dalam badan

gout

9.Mengurangkan risiko keracunan makanan
10.Menyerap gas-gas lengai yang terdapat dalam usus dan perut
11.Merangsang kelenjar tiroid untuk mengelakkan penyakit yang berpunca dari masalah kelenjar tiroid

12. Melancarkan sistem saraf

saraf

13. Membantu pesakit kanser
14. Menambah kandungan oksigen dalam darah
15. Meneutralkan asid dalam perut.
16. Mendapan yang boleh menjadi punca pembentukan batu karang, batu dalam hempedu
17. Meningkatkan kadar metabolisma
18. Memecahkan lemak dan kolesterol
19. Mengurangkan ketagihan merokok

20. Mengurangkan ketagihan gula dan alkohol

gula
Tags:
Farhana Syahirah

Sejenis ulat buku. Gemar berkongsi cerita, hidden knowledge, dan sisi menarik kepada pembaca.

  • 1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!