5 Cara Bijak Untuk ‘Handle’ Manusia Yang Toksik Verst Adamedia );

Type to search

Adamedia Infotainmen

5 Cara Bijak Untuk ‘Handle’ Manusia Yang Toksik

Share

Manusia mempunyai pelbagai ragam dan kerenah, ada yang kita boleh buat berkawan dan ada juga yang tidak termasuklah mereka yang mempunyai perangai yang ‘toksik’.

Manusia yang toksik ini mempunyai tingkah laku yang sangat negatif, sehinggakan mereka akan mempengaruhi dan memanipulasi kita untuk lakukan apa yang mereka mahukan.

Jika anda mempunyai kawan atau mereka yang terdekat yang mempunyai tingkah laku yang toksik, ia adalah lebih elok untuk anda meninggalkan mereka demi kesihatan mental anda.

Jadi, disini terdapat beberapa cara untuk anda ‘menguruskan’ mereka yang berperangai toksik

Teruskan kehidupan anda tanpa mereka

Sekiranya anda mengenali seseorang yang berkeras untuk merosakkan suasana emosi, maka jelaslah mereka itu toksik. Sekiranya anda menderita kerana sikap mereka dan mereka sedikitpun tidak peduli mengenai anda, maka tanyalah ada diri anda sendiri jika anda ingin mereka di dalam kehidupan anda.

Apabila anda buang manusia yang toksik dari kehidupan anda, anda akan dapati kehidupan anda lebih nyaman. Melepaskan mereka yang penuh dengan toksik bukan bermaksud anda membencikan mereka atau menanggap mereka itu bahaya, tetapi ini adalah bermaksud bahawa anda mengambil berat mengenai diri anda sendiri.

Berhenti berpura-pura bahawa tingkah laku toksik mereka itu ‘OK’

Jika anda tidak berhati-hati, manusia yang bertoksik akan menggunakan tingkah laku mereka untuk mendapatkan layanan yang istimewa. Ini adalah kerana ia lebih mudah untuk menenangkan mereka daripada mendengarkan keluhan mereka yang kasar.

Jangan mudah tertipu, mereka tidak akan berubah diri mereka jika anda terus melayan kerenah mereka. Gunakan masa ini agar anda tidak terpengaruh dengan tingkah laku mereka. Berhentilah melayan mereka dan terus menegur akan perbuatan mereka.

Menegur mereka

Berdiri untuk diri sendiri. Sebilangan orang akan melakukan apa sahaja untuk keuntungan peribadi mereka sendiri dengan mengorbankan orang lain seperti mengambil wang dan harta benda, membuli, memperkecilkan orang lain, melakukan rasa bersalah dan lain-lain. Jangan terima tingkah laku seperti ini.

Sebilangan besar mereka tahu perkara ini merupakan perkara yang salah dan mereka akan mundur apabila ditegur sahaja. Dalam bersosial, ramai yang cenderung untuk berdiam diri apabila ada yang mula menunjukkan perangai toksik sehinggalah ada yang mula menegur. Jadi anda harus mula menegur.

Ada juga antara mereka yang mempunyai tingkah laku toksik akan menggunakan kemarahan mereka sebagai cara mempengaruhi anda, atau mereka mungkin tidak memberi reaksi kepada anda ketika anda cuba berkomunikasi, atau mengganggu anda dan tiba-tiba mula bercakap negative tentang sesuatu yang anda sayangi.

Sekiranya anda berani bersuara dan memberi reaksi buruk terhadap tingkah laku mereka yang murung, mereka mungkin terkejut, atau bahkan marah, bahawa anda telah menceroboh kawasan perilaku mereka. Tetapi anda mesti bersuara.

Jangan mengambil sikap toksik mereka secara peribadi

Orang yang mempunyai sifat toksik akan menyalahkan anda atau membuatkan anda untuk bertanggungjawab atas sesuatu perkata yang salah. Oleh kerana sifat manusia sentiasa merasakan diri mereka bersalah, ia akan menyebabkan implikasi kepada kita bahawa mungkin kita telah melakukan sesuatu yang salah. Ini dapat merosakkan keyakinan kita dan menyusahkan diri kita. Jangan biarkan perkara ini berlaku kepada anda.

Ingat, ada banyak kebebasan yang datang kepada anda apabila anda tidak mengambil apa-apa secara peribadi. Sebilangan besar orang yang toksik akan berkeluakuan negative bukan hanya kepada anda, tetapi kepada semua orang yang mereka berinteraksi. Walaupun keadaan kelihatan peribadi, walaupun anda merasa terhina secara langsung, biasanya tidak ada kaitan dengan mereka. Apa yang mereka katakan dan lakukan, dan pendapat yang mereka ada, berdasarkan sepenuhnya pada refleksi diri mereka sendiri.

Luangkan masa untuk diri sendiri

Sekiranya anda terpaksa hidup atau bekerja dengan orang yang bertoksik, pastikan anda mempunyai cukup waktu untuk bersantai, berehat, dan pulih. Harus memainkan peranan sebagai “orang dewasa yang berfokus, rasional” dalam menghadapi kegelisahan toksik boleh meletihkan, dan jika anda tidak berhati-hati, mereka mungkin dapat mempengaruhi anda.

Sekali lagi, fahami bahawa walaupun orang dengan yang sah dan penyakit klinikal masih dapat memahami bahawa anda juga mempunyai keperluan, ini bermaksud anda boleh meminta diri anda apabila anda memerlukannya.

Tags:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!