AstraZeneca Bakal Bekalkan 6.4 Juta Vaksin Kepada Malaysia );

Type to search

Adamedia Isu Best

AstraZeneca Bakal Bekalkan 6.4 Juta Vaksin Kepada Malaysia

Farhana Syahirah
Share

Malaysia dan AstraZeneca telah memeterai perjanjian untuk bekalkan 6.4 juta vaksin potensi iaitu vaksin dari Universiti Oxford, AZD1222. Penghantaran vaksin pertama dijangka tiba pada separuh pertama tahun 2021.

Dr. Sanjeev Panchal, Presiden AstraZeneca bagi Malaysia berkata, kami bangga dapat mengukuhkan komitmen kami kepada Malaysia dan menyokong COVID-19 Kerajaan strategi vaksin dengan menyediakan 6.4 juta dos AstraZeneca / AZD1222, tanpa keuntungan selama tempoh wabak ini.

‘Saya bersyukur kerana bimbingan dan kepemimpinan Kerajaan, dan berharap dapat memperdalam kerjasama kamiuntuk melawan COVID-19. Ketika kerajaan, sektor swasta dan pendidikan berganding bahu, begitu banyak dapat dicapai untuk melindungi kehidupan rakyat dan membina Malaysia yang lebih sihat.

‘Di bawah perjanjian ini AstraZeneca akan memperluas keupayaan pembuatan globalnya untuk memastikan bekalan khas AZD1222 untuk Malaysia. Ini berlaku selari dengan klinik yang sedang dijalankan percubaan di AS, UK, Brazil, Afrika Selatan, Jepun dan Rusia,’ kata Dr. Sanjeev dalam kenyataan media yang dihantar kepada Verst, hari ini.

Hasil analisis interim dari program Fasa III yang dijalankan oleh Universiti Oxford dengan AZD1222, dikaji oleh rakan sebaya dan diterbitkan di The Lancet pada 8 th Disember 2020, menunjukkan bahawa vaksin itu selamat dan berkesan untuk mencegah simptomatik COVID-19 dan melindungi dari penyakit yang teruk dan kemasukan ke hospital .

Untuk memastikan bahawa vaksin yang berpotensi memenuhi standard keselamatan tertinggi dan pengenalannyamematuhi peraturan penjagaan kesihatan Malaysia, Kementerian Kesihatan Malaysia, Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi dan AstraZeneca bekerjasama dalam persiapan untuk kelulusan kawal selia yang cepat.

AstraZeneca bekerjasama dengan Universiti Oxford, kerajaan, yang memimpin kesihatan organisasi seperti WHO, CEPI dan GAVI dan pengeluar untuk menyediakan vaksin secara meluas, adil dan tanpa keuntungan semasa wabak ini.

Perjanjian Pembelian Pendahuluan untuk Malaysia melengkapkan ratusan juta vaksin AZD1222 yang sedang dibuat tersedia melalui Kemudahan COVAX, yang menjadi rakan kongsi Malaysia.

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=zwujcVeNfYI[/embedyt]

Tags:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll Up
error: Content is protected !!