Golongan Belia Lebih Optimistik Untuk Pemulihan Dari COVID-19, Menurut Kajian );

Type to search

Adamedia Infotainmen

Golongan Belia Lebih Optimistik Untuk Pemulihan Dari COVID-19, Menurut Kajian

Share

Kajian dari REDHILL ​​ASEAN Youth Survey 2020 menunjukkan golongan belia rakyat Malaysia secara diam yakin akan pemulihan dalam masa yang sama tetap prihatin dengan keadaan ekonomi mereka.

Kajian yang di hantar kepada The Versatile Online Media, hari ini, adalah percubaan untuk mengambil gambaran ringkas mengenai aspirasi dan keprihatinan belia mengenai pemerintahan, ekonomi, pendidikan, pilihan hidup dan penggunaan media – semua melalui lensa lebih daripada 2,000 belia berumur 18-35 tahun di 8 negara anggota ASEAN.

Gambar rajah yang menunjukan kesemua 8 negara ASEAN.

 

‘Seperti rakan-rakan serantau mereka yang lain, pemuda Malaysia mengalami beberapa tempoh paling mencabar dalam hidup mereka pada tahun 2020. Jadi, golongan belia kini prihatin dengan keadaan mereka ketika negara masih mengalami krisis COVID-19.

‘Namun, pandangan positif mereka terhadap ekonomi nasional masa depan bermaksud bahawa tadbir urus jangka pendek dan cabaran ekonomi – sebesar mungkin – masih boleh diatasi, ”kata Jacob Puthenparambil, Ketua Pegawai Eksekutif REDHILL.

Hampir 90 peratus responden Malaysia percaya bahawa sistem pendidikan mereka seharusnya menggunakan teknologi yang lebih besar, terutama kerana banyak belia harus menyesuaikan diri dengan sosial pembelajaran jarak jauh pada tahun ini.

Infografik yang menunjukkan rakyat Malaysia percaya bahawa sistem pendidikan mereka seharusnya menggunakan teknologi yang lebih besar

 

Sementara itu, dari segi kepercayaan tadbir urus kerajaan dalam ekonomi, hampir 40 peratus belia Malaysia optimis bahawa ekonomi negara akan pulih pada tahun 2021.

Sepertiga (33 peratus) percaya ia akan kekal sama seperti tahun ini dan 27 peratus percaya ia akan bertambah buruk.

Tinjauan itu juga mengetengahkan bahawa walaupun hanya 16 peratus responden bimbang tentang ekonomi, hanya 27 peratus yang percaya bahawa pemerintah menguruskannya dengan baik sepanjang pandemik – kadar yang lebih rendah daripada Indonesia, di mana 34 peratus berpuas hati dengan mereka langkah-langkah tindak balas ekonomi kerajaan.

Perbandingan kesemua 8 negara yang percaya akan kerajaan masing-masing yang menguruskan ekonomi.

 

Dari segi penggunaan media pula, oleh kerana COVID-19 telah meningkatkan kebergantungan orang terhadap teknologi dan alat digital untukberkomunikasi antara satu sama lain, para pemimpin ASEAN menjadikannya keutamaan untuk memerangi penyebaran berita palsu, terutamanya ketika berkongsi maklumat yang berkaitan dengan wabak tersebut.

Bila ditanya mengenai kemampuan mereka untuk menentukan ketepatan berita, 27 peratus rakyat Malaysia yakin bahawa mereka boleh melakukannya sementara 44 peratus percaya bahawa mereka dapat melakukannyake tahap yang lebih rendah.

Sebaliknya, 30 peratus daripada semua responden ASEAN yakin bahawa merekadapat membezakan antara berita sebenar dan palsu. Sementara itu, 43 peratus percaya bahawa mereka dapat melakukannya, walaupun dengan keyakinan yang kurang.

Belia di Malaysia prihatin dengan usaha pemerintah mereka untuk membendung penyebaran berita palsu, dengan penilaian kelulusan hanya 33 peratus berbanding 38 peratus yang berkecualimengenai perkara itu dan 28 peratus yang menganggapnya miskin.

REDHILL ​​adalah syarikat komunikasi perkhidmatan penuh yang menyediakan nasihat strategik untuk naratif digital, pengurusan krisis, komunikasi dalaman dan penjenamaan merentasi industri dan sektor.

Tags:
Farhana Syahirah

Gemar berkongsi cerita, hidden knowledge, dan sisi menarik kepada pembaca.

  • 1

1 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!