BPR Buka Pendaftaran Januari 2021 );

Type to search

Adamedia Isu Best

BPR Buka Pendaftaran Januari 2021

Share

Bantuan Prihatin Rakyat (BPR) akan dibuka untuk pendaftaran baru pada akhir Januari tahun depan.

Pengarah Pejabat Belanjawan Negara Kementerian Kewangan Johan Mahmood Merican mengatakan ini akan membolehkan mereka yang layak tetapi belum pernah mendaftar untuk memohon bantuan tunai yang akan datang.

BPR, dengan peruntukan RM6.5 bilion yang diharapkan dapat memberi manfaat kepada 8.1 juta individu, akan menggantikan Bantuan Sara Hidup (BSH), yang mempunyai peruntukan sebanyak RM5 bilion dan 4.3 juta penerima.

Johan Mahmood Merican, Pengarah Pejabat Belanjawan Negara Kementerian Kewangan

 

Johan berkata, bantuan BPR merangkumi pengenalan semula kategori untuk individu bujang yang berumur 21 tahun, berbanding 40 tahun seperti dalam skema terakhir.

“Kerajaan berpendapat bahawa adalah wajar bagi kita untuk kembali ke keadaan sebelumnya semasa pelaksanaan Bantuan Rakyat 1 Malaysia (BR1M) di mana ia terbuka untuk individu bujang berusia 21 tahun ke atas,” katanya pada sidang media yang diadakan di Wisma Bernama, hari ini.

Johan berkata, kerajaan juga bersedia meningkatkan peruntukan sekiranya permohonan bantuan melebihi jumlah mereka yang layak.

Diminta mengulas mengenai dakwaan bahawa kumpulan M40 kecewa dengan anggaran kerana lebih menumpukan perhatian pada B40, dia menjelaskan bahawa adalah keutamaan pemerintah untuk membantu mereka yang sangat memerlukan, terutama rumah tangga yang hidup dalam kemiskinan.


“Tetapi itu tidak berarti pemerintah mengabaikan M40. Selain pengurangan kadar cukai satu mata peratusan bagi individu dengan pendapatan bercukai antara RM50,001 hingga RM70,000, terdapat juga sejumlah pelepasan cukai untuk M40 seperti kenaikan had pelepasan cukai untuk gaya hidup, dari RM2, 500 hingga RM3,000.

“Bagi mereka yang terpaksa menanggung kos perubatan untuk ibu bapa mereka, pelepasan cukai dinaikkan dari RM5,000 menjadi RM8,000.

“Mengenai pelepasan cukai untuk rawatan perubatan, ruang lingkup telah diperluas untuk menutup biaya vaksinasi hingga RM1,000. Juga, bantuan untuk pemeriksaan kesihatan telah meningkat dari RM500 menjadi RM1,000, ”kata Johan.

Jika ingin ketahui intipati BPR dengan lebih lanjut, anda boleh klik di sini.

[Sumber: Bernama]

Tags:
Farhana Syahirah

Sejenis ulat buku. Gemar berkongsi cerita, hidden knowledge, dan sisi menarik kepada pembaca.

  • 1

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!