Kenapa Fizikal Buaya Masih Sama Seperti 200 Juta Tahun Dulu? );

Type to search

Adamedia Infotainmen

Kenapa Fizikal Buaya Masih Sama Seperti 200 Juta Tahun Dulu?

Share
Buaya

Evolusi buaya tidak banyak mengalami perubahan sejak 200 juta tahun yang lalu. “Fosil Hidup” adalah salah satu kaedah terbaik untuk menggambarkan buaya.

Mereka bergerak perlahan, ditutup dengan kulit yang keras, dan berdarah sejuk.

Fizikalnya cukup dekat dengan dinosaur. Sebab itulah, tajuk di atas nampaknya lebih sesuai daripada yang apa didengar.

Perbandingan buaya ini dari masa lalu dan sekarang mempunyai unsur yang benar bahawa buaya purba mengejutkan seperti buaya moden.

Mesti korang pernah terfikir kenapa buaya hanya berubah sedikit dalam jangka waktu yang lama?

Penyelidikan terkini berjaya menjelaskan evolusi buaya. Untuk ini, mereka telah menggunakan pemodelan evolusi maju

Spesies buaya antara spesies yang terselamat sejak zaman Jurassic terawal. Para pengkaji telah menemui sisa-sisa fosil keturunan buaya di batu-batu kuno.

Batu-batu itu meningkat sejak 200 juta tahun. Yang peliknya di sini, adalah persamaan fizikal mereka masih sama iaitu dari era Jurassic hingga sekarang.

Buaya

Buaya moden mempunyai kulit yang keras, ekor yang kuat, gaya berjalan yang luas, dan muncung yang panjang dan tajam.

Bentuk fosil yang dijumpai menunjukkan sifat yang sangat serupa. Oleh itu, bentuk buaya ini sangat serupa. Dan merumitkan lagi evolusi buaya.

Berbanding dengan jumlah kepelbagaian haiwan lain pada zaman moden ini, perubahan yang kurang dalam evolusi buaya terlalu luar biasa.

Terutamanya bila seseorang menganggap bahawa dalam waktu yang singkat, haiwan lain telah berubah dan mempelbagaikan lebih banyak lagi evolusi.

Kita boleh ambil burung sebagai salah satu contoh. Burung pertama yang pernah, atau disebut ‘burung sebenar’, didakwa muncul lebih dari satu juta tahun kemudian selepas buaya.

Di sini, burung, dalam jangka masa yang lebih pendek, telah mencatatkan lebih dari 10,000 spesies sejak itu. Sebab itu, burung moden yang sekarang ada banyak spesies dan saiz yang berbeza.

Dari segi matematik memang sangat berbeza. Kerana keseluruhan evolusi buaya hanya mencatatkan 25 spesies.

Satu-satunya variasi antara mereka adalah bentuk tengkorak mereka. Selain daripada itu, kesemua buaya kelihatan sama.

Kekurangan kepelbagaian buaya moden ini sangat mencabar. Kerana, seperti dalam catatan fosil, buaya adalah haiwan purba yang masih lagi wujud.

buaya

PERBEZAAN ANTARA BUAYA

Evolusi buaya adalah sesuatu yang unusual. Dengan 24 spesies hidup hari ini, para pengkaji mengkategorikan spesies moden dengan keistimewaannya. Seperti ada boleh berlari pantas. Sebahagian daripadanya adalah biped dan juga herbivor.

Orang telah mengembangkan model evolusi yang unik untuk menganalisis kekurangan perubahan ini. Dengan ini, ukuran badan buaya yang diambil dari fosil akan dibandingkan.

Menggunakan model evolusi ini, ia akan membantu menunjukkan perubahan ukuran badan. Kemudian kita dapat menggabungkan data ini dengan tarikh fosil buaya.

Oleh itu, pengkaji mendapat ukuran untuk mengetahui perubahan ukuran badan per unit masa. Atau kadar evolusi buaya.

Para saintis telah mendedahkan bagaimana evolusi buaya berlaku. Sebilangan besar spesies ini mengalami perubahan yang perlahan. Tetapi ada beberapa buaya yang mempunyai evolusi yang agak cepat.

‘STOP-START’ EVOLUSI BUAYA

Spesies buaya yang berkembang pesat tidak muncul secara bebas. Semakin panas iklim, semakin banyak mereka bersatu. Buaya, dengan kadar evolusi yang cepat daripada spesies lain, terjadi setelah perubahan iklim yang teruk.

Pukulan tiba-tiba ini dalam corak evolusi yang perlahan disebut ‘keseimbangan punctuated.’ Keadaan biasa berlaku apabila spesies berkembang berdasarkan kekuatan luaran. Ini termasuk perubahan iklim atau kepupusan besar-besaran.

Keseimbangan tusukan bermaksud bahawa organisma tertentu menemui keadaan tertentu di mana ia kekal lama. Mereka melakukan ini sehingga persekitaran luaran memaksa makhluk mereka menyesuaikan diri dengan keadaan baru.

Corak ini dipanggil stop-start. Belum ada yang menjelaskan mengapa segelintir haiwan mengikuti corak ini dan yang lain tidak.

Faktor lain mungkin turut berperanan dalam hal ini. Buaya moden tidak dapat mengawal suhu badannya. Oleh itu, mereka kelihatan lebih peka terhadap perubahan iklim dibandingkan dengan burung atau mamalia mana pun.

Tetapi ada tangkapan. Buaya moden dapat bertahan lebih lama tanpa makanan. Ini menjadikan mereka tahan dalam kontras, terutama pada masa-masa sukar.

KESIMPULAN DARI PARA PENGKAJI

Apa yang berjaya diberitahu oleh kajian ini adalah bahawa model keseimbangan yang ditanda adalah faktor utama evolusi buaya. Ini menunjukkan bahawa buaya telah berada dalam keadaan keseimbangan.

Oleh itu, mereka tidak perlu terlalu kerap berubah. Apabila keluarga buaya berubah dengan kadar yang tertentu, kita dapat menunjukkan perubahan iklim. Ini bermaksud mereka terpaksa menyesuaikan diri dengan persekitaran yang berubah.

Bagus buaya ini, mereka pandai beradaptasi dengan keadaan sekeliling. Kita sebagai manusia tentu lagi boleh beradaptasi dengan norma baharu!

Tags:
Farhana Syahirah

Sejenis ulat buku. Gemar berkongsi cerita, hidden knowledge, dan sisi menarik kepada pembaca.

  • 1

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!