Checklist Persiapan Ramadan Semasa Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) Verst Adamedia );

Type to search

Adamedia Infotainmen

Checklist Persiapan Ramadan Semasa Perintah Kawalan Pergerakan (PKP)

Share

Buat pertama kalinya awal Ramadan disambut semasa PKP, pasti ramai yang ‘tersangkut’ di lokasi masing-masing dan tidak dapat berpuasa bersama keluarga tersayang.

Tiada tarawih berjemaah di masjid, tiada bazar, tiada majlis buka puasa di masjid dan banyak lagi kenangan berpuasa yang bakal dirindui.

Jangan risau, anggap sahaja ini sebagai pengalaman baru menyambut Ramadan semasa negara sedang menghadapi krisis.

Bekalan Makanan

Tiada bazar di kebanyakan negara, tetapi anda ada pilihan lain iaitu memasak. Pastikan bekalan makanan mencukupi untuk keperluan sahur dan berbuka. Minta ahli keluarga untuk membantu anda menyediakan juadah, bagi yang single moga bertabah ye.

Jangan Membazir

Waktu shopping tu, ingatlah orang lain juga jangan borong sehingga kosong rak pasaraya pula. Membeli secara berhemah itu lebih baik dan tiada pembaziran, jangan lupa jaga jarak sosial ye. Semasa memasak juadah, masak ikut keperluan bukan nafsu, membazir sekiranya tidak habis.

Persediaan Fizikal

Pastikan fizikal anda berada dalam keadaan yang baik, kekal aktif meskipun kebanyakan masa semasa berpuasa nanti di rumah. Lakukan aktiviti fizikal ringan agar badan tidak terlebih rehat, kalau tidak pasti anda akan berasa lemah dan memilih untuk tidur sahaja. Makruh puasa nanti.

Persediaan Rohani

Mungkin selama ini kesibukan membuatkan kita melaksanakan perintah-Nya secara terburu-baru dan hanya yang wajib. Apa kata anda laksanakan ibadah-ibadah sunat pula, tidak rugi pun malah mendapat ganjaran pahala sebagai bekalan akhirat.

Bertaubat

Ramai yang menyangka, taubat hanya bila melakukan dosa yang besar dan sangat dikesali. Sebaiknya taubat perlu diamal secara konsisten untuk melatih diri agar sentiasa mengingati kesalahan supaya menjadi manusia yang lebih baik. Gunakan masa yang ada semasa PKP ini untuk melaksanakan taubat kepada Maha Pencipta.

Perbaiki Ibadah

Hikmah PKP, pasti banyak masa yang terluang dan boleh diisi dengan perkara yang bermanfaat, Sebagai contoh anda boleh melihat semula pergerakan dalam solat, membetulkan bacaan Al-Quran mengikut hukum tajwid yang betul. Anda boleh lakukan aktiviti ini secara individu mahupun bersama ahli keluarga. Gunakan juga masa ini untuk berlajar cara solat terawih di rumah, meskipun tiada terawih di masjid anda masih boleh laksanakannya di rumah.

Tags:
Fiq Mukri

Bermula dengan rekaan grafik sebelum memasuki dunia penulisan teknologi pengguna. Minat pada perkakasan PC, sistem permainan video, streaming, kucing, pelancongan dan NATURE HUNTING.

  • 1

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!