China Keluar Amaran Bungkusan Shopee Sale 11.11 Berisiko Tinggi Tercemar Akibat COVID-19 );

Type to search

Adamedia Isu Best

China Keluar Amaran Bungkusan Shopee Sale 11.11 Berisiko Tinggi Tercemar Akibat COVID-19

Share
11

Jualan Shopee Sale 11.11 merupakan satu detik yang amat dinanti-nantikan oleh seluruh rakyat Malaysia kerana pelbagai barangan ditawarkan dengan harga yang rendah dan kos penghantaran yang percuma.

Namun begitu, perlu diingati bahawa kita masih lagi berada di dalam era penularan wabak COVID-19 dan berdasarkan sejarah, wabak mula berkembang di negara tembok besar China.

Ianya disusuli dengan satu laporan amaran yang dikeluarkan oleh pihak berkuasa China mengenai bungkusan yang berpotensi tercemar dengan COVID-19. 

11

Kejadian ini disedari ketika tiga pekerja di sebuah syarikat kecil yang membuat pakaian kanak-kanak diuji positif virus berbahaya itu.

Difahamkan, pihak berkuasa China juga sedang menguji pakej dan memantau orang yang telah mengendalikannya selepas jangkitan itu dikesan di Haohui Ecommerce Co. yang berpangkalan di Hebei, wilayah sekitar Beijing.

11

Perkhidmatan penghantaran bungkusan di dua bandar iaitu Xinji dan Jinzhou, serta bandar Shenze telah dihentikan pengoperasiannya.

Ujian juga telah dilakukan di sebuah daerah kecil di selatan China, Guangxi, di mana 16 bungkusan daripada syarikat itu dikesan berada dalam rantaian wabak berkenaan dan sesiapa yang menyentuh bungkusan itu perlu menjalani ujian dan pemantauan COVID-19.

11

Pihak berkuasa China berkata, bungkusan dari luar negara atau domestik berisiko tinggi harus dibersihkan.

Walaupun untuk barangan dari kawasan berisiko rendah, penerima digalakkan memakai topeng dan sarung tangan semasa mengambil dan membuka penghantaran.

Sekiranya anda merupakan salah seorang daripada pembeli pada Shopee Sale 11.11 ini, pastikan pakai topeng pelitup muka dan sanitasi bungkusan yang diterima terlebih dahulu!

 

[Sumber: bharian]

 

Baca Juga: Maskot Omar & Hana Bakal Dikirim Pada Paul Pogba Sempena Hari Jadi Anaknya

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!