5 Kenderaan Pengangkut Berperisai Terbaik Di Dunia - Adamedia );

Type to search

Adamedia

5 Kenderaan Pengangkut Berperisai Terbaik Di Dunia

Share

Syarikat automotif industri pertahanan tempatan, Mildef International Technologies (Mildef) melakar sejarah apabila melancarkan kereta berperisai mobiliti tinggi setanding kualiti antarabangsa.

Kenderaan ketenteraan dirujuk sebagai MILDEF HMAV4x4 itu direka cipta dan dibangunkan sendiri Mildef yang berpangkalan di ibu negara.

Pengangkut berperisai, yang dikenali sebagai APC, telah memainkan peranan penting dalam operasi ketenteraan sejak Perang Dunia I. APC moden seperti Patria AMV, Boxer dan Piranha V menawarkan perlindungan yang dipertingkatkan, yang memungkinkan penyebaran infanteri yang lebih selamat di kawasan yang berisiko tinggi.

pengangkut

PATRIA AMV

Patria AMV (Armored Modular Vehicle) adalah kenderaan beroda berperisai 8 × 8 moden yang dihasilkan oleh Patria yang berpangkalan di Finland. Selepas pelancarannya pada tahun 2004, lebih daripada 1.600 AM Patria telah dipesan oleh angkatan bersenjata Finland, Croatia, Poland, Slovenia, Afrika Selatan, Sweden dan UAE.

Patria AMV dilengkapi dengan menara Patria PML 127 OWS yang dipasang senapang automatik berat 12.7mm. Kelajuan maksimum kenderaan ini melebihi 100km / j dan jarak operasi 800km.

BOXER APC

APC The Boxer adalah salah satu pengangkut berperisai terbaik di dunia yang dihasilkan oleh ARTEC, usaha sama antara Krauss-Maffei Wegmann (KMW) dan Rheinmetall. Dikendalikan oleh Tentera Jerman, Boxer APC dapat mengangkut 11 penumpang dengan selamat, termasuk tiga anak kapal dan lapan infanteri.

Kenderaan ini dilengkapi perisai untuk perlindungan terhadap periuk api, IED dan ancaman balistik. Ia melindungi kru dari periuk api anti-kereta kebal dan anti-askar, penembak bom dan peluru artileri, serta menawarkan perlindungan balistik serentak terhadap senjata hingga 14.5mm pada ketinggian 30 °.

PIRANHA V

Piranha V adalah model terbaru dalam model kenderaan perisai roda pelbagai guna Piranha yang dihasilkan oleh MOWAG (kini dikenali sebagai General Dynamics European Land Systems-Mowag).

Pengangkut ini boleh dipersenjatai dengan platform senjata modular mulai dari stesen senjata ringan yang dikendalikan dari jarak jauh seperti sistem turet / senjata berat melalui Sistem Turret Modular LANCE 30mm. Ia mengintegrasikan enjin diesel MTU dan Sistem kereta api Fuel Efficient Drive (FEDS), yang memberikan kelajuan maksimum 100km.

PANDUR II

Pengangkut berperisai Pandur II 8 × 8 adalah versi yang dipertingkatkan dari kenderaan perisai beroda 6 Pandangan I Pandur I yang dihasilkan oleh General Dynamics European Land Systems-Steyr. Kenderaan ini kini digunakan Tentera Czech, Tentara Austria, Angkatan Bersenjata Indonesia (TNI), dan Angkatan Bersenjata Portugis.

Pandur II APC menawarkan tempat duduk untuk 14 orang, termasuk kru, dan dapat disatukan dengan solusi berperisai modular dan berskala untuk perlindungan terhadap ancaman balistik, periuk api, IED, dan peluru roket (RPG).

ARMA 8×8 APC

Kenderaan berperisai ARMA 8 × 8 dilancarkan oleh Otokar Otomotiv ve Savunma Sanayi yang berpangkalan di Turki pada Pameran Industri Pertahanan Antarabangsa (IDF) 2013. Kenderaan ARMA asasnya berfungsi sebagai platform modular untuk pelbagai bentuk misi.

ARMA versi APC dilengkapi dengan stesen senjata jarak jauh beserta senapang automatik 7.62mm / 12.7mm atau kubah terbuka dengan meriam 20mm atau menara Mizrak-30 kaliber pertengahan yang dikawal dari jarak jauh serta dipasang penembak 30mm. Enjin diesel enam silinder 8.9l digunakan bagi memastikan kelajuan tertinggi 105km/j dan kenderaan boleh mencapai jarak 700km.

Sumber
Tags:
Fiq Mukri

Bermula dengan rekaan grafik sebelum memasuki dunia penulisan teknologi pengguna. Minat pada perkakasan PC, sistem permainan video, streaming, kucing, pelancongan dan NATURE HUNTING.

  • 1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!