Ketahui Sebab Kenapa Anda Sukar Tidur Malam );

Type to search

Adamedia Lifestyle

Ketahui Sebab Kenapa Anda Sukar Tidur Malam

Share

Kebanyakkan orang pasti mengalami masalah sukar untuk tidur malam walaupun ketika itu mereka sangat penat tetapi tetap tidak boleh untuk lelapkan mata mereka.

Tidak mendapat tidur yang cukup boleh menyebabkan pelbagai masalah kesihatan fizikal dan mental. Mereka akan lebih kerap mengalami gangguan emosi yang tidak stabil dan sistem kekebalan badan mereka juga akan turut menurun.

1. Pengambilan Kafein Berlebihan

Perkara ini sering terjadi bagi para pelajar dan mereka yang sedang berkerja keras membanting tulang untuk keluarga. Alasan mereka adalah kerana mereka tidak ingin rasa mengantuk sementara menyiapkan kerja mereka.

Pagi, Kopi, Piala, Minum, Tabel, Sarapan

Namun apa yang parah, pengambilan kafein yang berlebihan bertindak sebagai stimulan dalam badan dan dapat menyebabkan kegelisahan yang kuat, sering buang air kecil dan detak jantung mereka meningkat pesat.

2. “Over Thinking”

Over Thinking” dapat membuat anda lebih sukar untuk tidur malam kerana anda anda akan membuat otak anda bekerja lebih waktunya dan cenderung memikirkan perkara yang remeh.

Orang Orang, Emosi, Dramatis, Perempuan

Anda selalu memikirkan perkara yang agak remeh tetapi fikiran tersebut terllau jauh sehingga ia bercambah dan berlarutan.

3. Bermain Gajet

Waktu malam merupakan waktu untuk otak, mata dan badan anda berehat dari segala perkara. Tetapi anda masih kerap bermain telefon pintar, komputer riba dan alatan gajet yang lain sehingga ia mengganguu fokus anda untuk tidur. Cuba elakkan untuk mendekati gajet apabila anda hendak tidur, kerana anda membuatkan otak anda letih dan tidak sihat.

Permainan, Terpencil, Gamer, Video

Terdapat banyak lagi tetapi ini merupakan antara faktor utama dan penting yang menyebabkan anda mengalami kesukaran tidur malam. Perlu diingatkan ianya bukan perkara yang siaht dan elok. Sebaikknya elakkan pengambilan ubat tidur dikhuatiri anda akan ketagih dan lebih sukar untuk tidur malam tanpa memakan ubat tidur.

Sumber: Lifestyle.Kompas, HelloSihat

Tags:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!