[MENJIJIKKAN] Ini Merupakan 5 Makanan ‘Exotic’ Di Seluruh Dunia Verst Adamedia );

Type to search

Adamedia Infotainmen

[MENJIJIKKAN] Ini Merupakan 5 Makanan ‘Exotic’ Di Seluruh Dunia

Share

Makanan merupakan perkara yang wajib dicuba apabila anda sedang melancong, ia merupakan perkara yang ditunggu-tunggu kerana setiap makanan mempunyai keunikan serta rasanya yang tersendiri. Namun, adakah anda sanggup untuk merasai sendiri makanan yang ‘exotic’?

Gambar di bawah merupakan beberapa makanan yang telah dicuba sendiri oleh para pelancong di seluruh dunia. Anda boleh nilai sendiri jika anda ingin mencubanya atau tidak.

Kaki Katak di Perancis

Kaki katak merupakan makanan yang biasa terdapat dalam masakan Perancis, makanan ini juga sangat terkenal di beberapa negara seperti Thailand, China, Caribbean, Indonesia dan seluruh Eropah. Makanan ini dikatakan kaya dengan protein, asid lemak omega-3, vitamin A dan kalium.

Menyerupai kaki unggas yang kecil, kurus dan memanjang, kaki katak selalunya disajikan secara panggang, rebus atau digoreng. Rasa bagi kaki tersebut digambarkan sebagai campuran yang aneh antara ayam dan ikan dengan teksturnya yang serupa dengan ayam.

Keju Maggot di Sardinia Itali

Dalam makanan Sardinia, tidak ada yang lebih aneh daripada casu marzu yang merupakan “keju busuk”. Nama keju maggot ini, yang terdapat di seberang Sardinia dan bahkan di Corsica yang berdekatan, sebenarnya tidak menggambarkan status pemeliharaan keju, yang sama sekali tidak busuk.

Casu Marzu adalah keju pecorino yang sudah tua di mana ia akan ditebuk untuk dijadikan lubang, dan dibiarkan di luar untuk lalat menyimpan telur mereka di dalamnya. Setelah telur dibuka, larva belatung mulai memakan keju dan keju sudah siap. Keras di bahagian luar, bahagian dalam keju pula kelihatan seperti penyebaran yang tebal. Ia mempunyai rasa yang kuat dan ia dimakan semasa belatung masih hidup.

Telur Embrio Burung di Filipina

Telur balut, embrio itik berusia dua hingga tiga minggu, adalah makanan eksotik paling popular yang akan anda temui di seluruh Filipina. Ia biasanya dijual trotoar di dalam bakul anyaman yang ditutup dengan kain agar balut tetap hangat.

Balut biasanya dimakan dari kulit telur, bermula dengan celah kecil untuk menghirup kuahnya yang rasa seperti sup ayam dan ia paling elok dihirup semasa suam.

Telur Semut Raksasa di Luang Prabang

Rasa bagi hidangan ini sukar untuk digambarkan, telur tersebut tidak mempunyai rasa yang kuat tetapi ianya garing, dan sekiranya terlu dari semut gergasi tersebut meletup, ia akan mengeluarkan cecair. Dengan kombinasinya dengan raspberry tart, ia akan memberikan pengalaman yang cukup unik.

Kari Otak di India

Diperbuat daripada otak kambing, rasa kari otak sama seperti telur masak secara lembut, tekstur berkrim yang meleleh di mulut. Kari otak kebanyakannya gemuk dan tinggi kolesterol, tetapi pada masa yang sama, kaya akan asid lemak omega 3, Vitamin B12, zat besi, dan protein. Ia dianggap baik untuk meningkatkan sel otak.

Ia dikatakan selamat untuk dimakan sama seperti organ kambing yang lain walaupun ia dimakan secara sederhana. Selain itu, ramai yang menyatakan bahawa rasanya yang paling enak jika daging otak dipotong segar dan bukannya dibekukan.

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!