Makin Menjadi-Jadi! Perbuatan Biadab Peminta Sedekah Kanak-Kanak Rohingnya Ini Undang Kemarahan Warganet );

Type to search

Adamedia Isu Best

Makin Menjadi-Jadi! Perbuatan Biadab Peminta Sedekah Kanak-Kanak Rohingnya Ini Undang Kemarahan Warganet

Share

Suatu ketika dahulu, warga rohingnya merupakan golongan manusia yang tertindas sehingga mereka terpaksa menyeludup masuk ke negara lain bagi meneruskan kehidupan.

Namun pada hari ini, lambakan warga rohingnya dilihat semakin serius di negara kita apabila terdapat ramai daripada mereka yang dilihat meminta sedekah di sekitar Kuala Lumpur.

Lebih merisaukan, sebahagian besar daripadanya adalah merupakan golongan kanak-kanak.

Seperti yang tular di media sosial baru-baru ini, kanak-kanak Rohingnya ini dilihat menggunakan kekasaran dan bahasa tubuh yang biadap ketika meminta wang daripada orang awam.

‘Lebih kuah dari sudu,’ warga Rohingnya ini dilihat meminta sedekah dengan cara yang kasarmelebihi daripada penduduk asal di negara ini sendiri.

Tiada siapa pun yang menghina mahupun mencerca perlakuan mereka sekiranya meminta dengan cara yang baik namun, bahasa serta perlakuan yang digunakan langsung tidak mencerminkan adab sebagai seorang insan yang dalam kesusahan.

Sebuah lagi perkongsian video di Tiktok ini turut menyaksikan kanak-kanak berkenaan yang kelihatan masih berdegil dan semakin mengganas ketika meminta sedekah.

 

Lebih teruk, kanak-kanak berkenaan dilihat menggunakan kekasaran hinggakan ada sentuhan yang terjadi antara kedua-dua mereka.

Mereka dilihat seperti tiada perasaan takut ataupun hormat terhadap orang ramai meskipun mereka berada di negara orang.

Menggunakan kekasaran dalam setiap pungutan duit, adakah ianya berhasil memberikan pulangan wang yang banyak?

Video di bawah menjelaskan segalanya..

 

Perlakuan mereka yang dilihat tertawa sambil memegang sejumlah wang yang banyak sudah cukup membuktikan betapa banyaknya kutipan yang berjaya mereka pungut daripada orang ramai.

Persoalannya di sini, dari manakah mereka datang? siapa yang memantau pergerakan mereka? dan yang paling penting apakah tiada langsung undang-undang di negara ini yang boleh dikenakan terhadap mereka?

Anda yang tentukan. Kongsikan artikel ini pada orang ramai agar mendapat liputan meluas daripada pihak penguatkuasa.

 

Baca Juga: Gara-Gara Ugut Bapa Bakar Rumah JIka Tak Beli Burger, Lelaki Dipenjara 5 Bulan

 

[Sumber: Tiktok]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!