Pesakit Covid-19 Di India Dijangkiti Fungus Hitam );

Type to search

Adamedia Isu Best

Pesakit Covid-19 Di India Dijangkiti Fungus Hitam Yang Jarang Berlaku

Share
fungus

Sebilangan pesakit Covid-19 di India telah dijangkiti jangkitan kulat mucormycosis yang jarang berlaku dan berpotensi membawa maut, juga dikenali sebagai fungus hitam.

India merupakan negara kedua mempunyai penduduk yang ramai hari ini melaporkan hampir 370,000 jangkitan wabak coronavirus yang membawa jumlah keseluruhan kes hampir 22.7 juta, dan lebih 3,700 kematian baharu.

Ketika negara itu sedang bergelut untuk membendung penularan besar-besaran kes virus, pakar memberi amaran jumlah sebenar kes dan kematian mungkin lebih tinggi. 

India bukan sahaja ditimpa gelombang kedua yang mematikan negara itu, doktor kini melaporkan kes yang melibatkan jangkitan fungus hitam (mucormycosis) dalam kalangan pesakit Covid-19 yang telah pulih dan sedang dirawati.

fungus

Apa itu Mucormycosis?

Mucormycosis adalah jangkitan yang sangat jarang berlaku. Ia disebabkan oleh terkena kesan lendir yang biasanya terdapat di tanah, tanaman, baja, dan buah-buahan dan sayur-sayuran yang reput.

Menurut pakar bedah mata Dr Akshay Nair, selain terdapat di tanah dan udara, ia bahkan ada di hidung dan lendir orang yang sihat.

Ia mempengaruhi sinus, serta mengancam otak dan paru-paru pesakit diabetes atau individu yang lemah imunisasi, seperti pesakit barah atau orang dengan HIV / AIDS.

Dr Nair yang bekerja di tiga hospital di Mumbai, salah satu bandar yang paling teruk dilanda gelombang kedua – mengatakan bahawa dia telah melihat sekitar 40 pesakit yang menderita jangkitan fungus hitam pada bulan April.

“Sebilangan besar dari mereka adalah pesakit diabetes yang telah sembuh dari Covid-19 di rumah dan 11 daripadanya terpaksa dikeluarkan matanya dengan pembedahan,” katanya.

Sekitar 300 kes telah dilaporkan setakat ini di empat negara di Gujarat, termasuk Ahmedabad yang terbesar, menurut data dari hospital kerajaan.

Negeri di barat itu telah mengarahkan hospital kerajaan untuk menubuhkan wad rawatan berasingan bagi pesakit yang dijangkiti dengan ‘fungus hitam’ di tengah-tengah peningkatan kes.

Pesakit Covid-19 akan lebih mudah untuk dijangkiti fungus itu termasuk mereka yang mempunyai penyakit diabetes yang tidak terkawal.

Sumber: BBC
Baca: Hanya Penerbangan Kargo, Tiada Penumpang Dari India Dibenarkan Masuk Malaysia
Tags:

You Might also Like

1 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!