Sejarah Emoji dan Emotikon Verst Adamedia );

Type to search

Adamedia Infotainmen Pilihan Adamedia

Sejarah Emoji dan Emotikon

Share

Emoji merupakan perkataan Jepun yang bermaksud ‘gambar’ (e) dan ‘watak’ (moji).
Emoji adalah gambar dan ikon sebenar manakala emotikon menggunakan aksara. Contohnya wajah senyum “:-)”.

1862: Abraham Lincoln – New York Times melaporkan bahawa seorang pakar mengenai akhbar bersejarah menemui tanda 😉 “winking smiley face” pada teks ucapan Presiden Lincoln.

1881: Puck Magazine – Dalam seksyen kecil pada tahun 1881, Puck Magazine memasukkan “seni tipografi,” atau emotikon awal. Emosi yang digambarkan dalam jenis adalah kegembiraan, kegelisahan, sikap acuh tak acuh, dan ketakutan.

1912: Ambrose Bierce – Seorang penulis di Amerika yang mencadangkan “penambahbaikan terhadap tanda baca” yang dinamakan “titik sorotan.” Ia akan kelihatan seperti tersenyum mulut dan digunakan untuk mewakili ironi atau sindiran.

1963: Harvey Ball – Harvey Ross Ball, seorang pereka grafik di Amerika, mencipta wajah smiley kuning yang biasa kita lihat untuk menaikkan semangat pekerja di sebuah syarikat insuran. Dia hanya mengambil masa 10 minit untuk membuat ikon smiley ini dan hanya dibayar $45 untuk karyanya.

1969: Vladimir Nabokov – Novelis Amerika kelahiran Rusia, Vladimir Nabokov menyatakan bagaimana dia berharap ada cara untuk mengekspresikan emosi dengan tipografi pada tahun 1969.

1983: Dr. Scott Fahlman – Dr. Scott Fahlman, seorang profesor dan saintis komputer, sering dikatakan sebagai pelopor emotikon. Beliau menyedari bahawa sesetengah orang tidak memahami mesej sarkastik yang disampaikan pada buletin dalam talian untuk komuniti sains komputer.

1998: Shigetaka Kurita – Shigetaka Kurita adalah jurutera dan pereka antara muka yang bekerja untuk syarikat komunikasi Jepun NTT Docomo dan dikreditkan sebagai pencipta emoji. Semasa mencari cara untuk pelanggan berkomunikasi melalui ikon, dia membuat set pertama 176 emoji, yang kini telah berkembang menjadi lebih daripada 1,000 emoji.

2010: Unicode – Unicode.Inc merupakan badan yang menjaga piawaian industri yang membolehkan komputer untuk mengenal dan memanipulasi teks yang diekspresikan dalam mana-mana sistem tulisan di dunia secara konsisten. Sejak tahun 2010 Unicode bertanggungjawab untuk proses penyerahan dan kelulusan dalam mewujudkan emoji baru uyang boleh digunakan pada semua peranti.

Tags:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!