Sindiket Macau Scam: Wanita Ini Kerugian Lebih RM100,000 - Verst Adamedia );

Type to search

Sindiket Macau Scam: Wanita Ini Kerugian Lebih RM100,000

Adamedia Isu Best

Sindiket Macau Scam: Wanita Ini Kerugian Lebih RM100,000

Farhana Syahirah
Share

Macau Scam sering dimulakan dengan panggilan telefon dari seseorang yang berpura-pura menjadi pegawai dari bank, agensi kerajaan atau pemungut hutang.

Penipu itu kemudian akan mendakwa bahawa mangsa yang berpotensi berhutang atau mempunyai denda yang belum dibayar, selalunya dengan jangka waktu yang sangat pendek kurang dari satu jam, untuk menyelesaikan pembayaran atau menghadapi “akibat buruk”.

Seorang wanita berusia 35 tahun telah kehilangan RM106,500 setelah ditipu oleh sindiket penipuan Macau yang membuatnya takut untuk mempercayai yang dia terlibat dalam kegiatan pengubahan wang haram dan dadah.

Wanita itu, dari Sungai Petani, telah menerima panggilan bulan lalu dari seorang lelaki yang memperkenalkan dirinya sebagai Encik Razali dari Pejabat Pos Kuala Lumpur, kata ketua CID Komersial Kedah Superitenden Elias Omar.

“Encik Razali” memberitahu wanita tersebut ada sampul surat yang tertera namanya dan tertera kad pengenalan dan lapan kad mesin juruwang automatik yang dia kirimkan dari Alor Setar.

Dia juga memberitahunya bahawa ketika memeriksa kad pengenalan, wanita itu disenaraikan oleh pihak berkuasa sebagai terlibat dalam aktiviti pengubahan wang haram dan dadah.

“Lelaki itu kemudian memberitahu mangsa bahawa dia akan dihubungkan dengan markas polis daerah Seremban (IPD) dan dihantarkan kepada beberapa individu yang mengaku sebagai polis,” kata Superitenden Elias dalam satu kenyataan.

Dia menambahkan bahawa “petugas” tersebut menyuruh wanita itu pergi ke IPD Seremban dalam dua jam, jika gagal, waran tangkap akan dikeluarkan.

“Mangsa kemudian dihubungkan dengan Puan Maria, yang memperkenalkan dirinya sebagai pegawai kanan di IPD Seremban. Mangsa kemudian diarahkan untuk memindahkan wangnya ke akaun tertentu, kononnya untuk perlindungan insurans.

“Mangsa memindahkan sejumlah RM106,500 pada 29 September dan 1 Oktober ke dalam dua akaun bank CIMB. Dia memberitahu ahli keluarganya apa yang telah berlaku dan menyedari bahawa dia telah ditipu, ” katanya.

Supritendan Elias berkata, mangsa membuat laporan di balai polis Sungai Petani pada 1 Oktober dan kertas siasatan dibuka di bawah Seksyen 420 Kanun Keseksaan.

“Saya meminta orang ramai agar tidak mudah ditipu oleh sindiket ini atau memberikan maklumat peribadi secara dalam talian. Hubungi polis untuk pengesahan jika anda menerima panggilan telefon seperti itu, ” tambahnya.

Mangsa yang tidak curiga ini kemudian akan diminta untuk membuat pembayaran agar mereka tidak terpikat.

Sindiket ini juga akan membayar penagih dadah dan penganggur kerana menggunakan akaun bank mereka untuk menerima pembayaran dari mangsa.

Untuk menjadikan penipuan itu lebih meyakinkan, scam ini sering menggunakan Voice Over Internet Protocol atau spoofing sehingga nombor pengenalan pemanggil yang tertera di telefon mangsa kelihatan sama dengan nombor telefon agensi.

Sumber: Bernama

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll Up
error: Content is protected !!