10 Syarikat Terkenal Yang Diasaskan oleh Pelajar Universiti );

Type to search

Adamedia Infotainmen

10 Syarikat Terkenal Yang Diasaskan oleh Pelajar Universiti

Share

Tahukan korang, tiga laman web bertaraf dunia semuanya dimulakan oleh pelajar universiti? Yup, dan ia adalah fakta. Itulah kuasa yang dimiliki oleh pelajar di arena global.

Tetapi, tiada kejayaan yang datang denga free. Ini kerana, semua perkara yang dipelajari di kelas atau kuliah harganya sama tinggi dengan usaha yang mereka hadapi untuk keluar dari zon selesa dengan mengambil kira risiko berhenti belajar dari universiti.

Sebagai pelajar di universiti, jika korang ingin memulakan usaha anda sendiri, anda harus bersedia menghadapi segala cabaran di masa akan datang jika bersedia untuk mula buka syarikat sendiri.

Jom kita lihat 10 syarikat terkenal yang diasaskan oleh pelajar dari universiti.

Paul Allen, from Asymetrix Corporation/Vulcan Inc., and Bill Gates, from Microsoft, share a laugh at the annual PC Forum, Phoenix, Arizona, February 22-25, 1987. (Photo by Ann E. Yow-Dyson/Getty Images)

1. Microsoft, Bill Gates dan Paul Allen

Mereka berdua adalah pengasas bersama syarikat Microsoft yang bernilai milion dolar. Semuanya bermula ketika mereka di sekolah menengah bertemu di event programming.

Bill kemudiannya sambung pengajian di Universiti Harvard, tetapi, setelah setahun, Paul meyakinkannya untuk berhenti, dan Bill sahut cabaran itu. Setelah bertungkus lumus selama beberapa tahun pertama, mereka menyedari kejayaan ketika melesenkan MS-DOS kepada IBM pada tahun 1981.

pelajar

2. Facebook, Mark Zuckerberg

Sebagai pelajar kelas bawah Universiti Harvard, Zuckerberg memulakan Facebook sebagai mahasiswi untuk membantu berhubung dengan rakan pelajar. Dari apa yang bermula sebagai laman temu janji tahun kedua pada tahun 2004, tujuh tahun kemudian menjadi laman web dengan lebih dari 1.39 bilion pengguna aktif.

pelajar

3. Yahoo, Jerry Yang and David Filo

Kedua-dua pelajar Universiti Stanford ini mengasaskan Yahoo pada tahun 1995. Mereka melakukannya tiga tahun sebelum Google dilancarkan.

Mereka memulakan Yahoo sebagai direktori laman web kegemaran mereka. Selama platform ini berjuang selama beberapa tahun, ia tetap menjadi salah satu laman web terbesar.

pelajar

4. Reddit, Steve Huffman dan Alexis Ohanian

Kedua-dua graduan dari University of Virginia ini mulakan reddit sebagai laman berita sosial pada tahun 2005. Setelah berjuang selama beberapa bulan, mereka dibiayai oleh Y Combinator. Tidak sampai sehingga tahun 2006 Conde Nast Publications memperoleh entiti tersebut.

pelajar

5. WordPress, Matt Mullenweg

Pada tahun 2003, pelajar di Universiti Houston yang bekerjasama dengan Mike Little dan Michel Valdrigh untuk mencipta Sistem Pengurusan Kandungan yang hebat ini. Hari ini, platform ini mengendali lebih daripada 130,000 laman web daripada 1 juta laman web teratas.

pelajar

6. Google, Larry Page dan Sergey Brin

Mereka berdua adalah lulusan Universiti Stanford dan pengasas Google pada tahun 1998. Mereka mengalami kesukaran untuk bersaing antara permulaan dan pengajian mereka dan bahkan memilih untuk menjualnya ke Excite dengan harga $1 juta. Nasib baik, Excite menolak tawaran tersebut.

pelajar

7. Majalah Time, Britton Hadden dan Henry Luce

Korang mungkin tak percaya, tetapi lulusan dari Yale ini melancarkan majalah Time pada tahun 1923, dan pada masa itu ia adalah majalah berita mingguan pertama di Amerika Syarikat. Majalah ini telah berkembang menjadi salah satu majalah berita mingguan terbesar di dunia.

pelajar

8. Napster, Shawn Fanning

Pelajar lulusan Universiti Northeastern itu memulakan Napster sebagai rangkaian perkongsian fail peer-to-peer. Setelah hanya 2 tahun, platform ini ditutup buat sementara waktu kerana masalah hak cipta. Namun, Napster menjadi kedai muzik dalam talian dan akhirnya diperoleh oleh Rhapsody.

pelajar
SAN FRANCISCO, CA - SEPTEMBER 25: Dell CEO Michael Dell delivers a keynote address during the 2013 Oracle Open World conference on September 25, 2013 in San Francisco, California. The week-long Oracle Open World conference runs through September 26. (Photo by Justin Sullivan/Getty Images)

9. Dell, Michael Dell

Pelajar sarjana Universiti Texas mencipta Dell pada tahun 1984. Setelah berjuang pada mulanya, dia mendapat pelaburan $300,000 dari keluarganya dan memutuskan untuk berhenti dari kuliah.

Kini Dell adalah pengirim PC monitor # 1 di dunia dan merupakan syarikat keenam terbesar di Texas dengan jumlah pendapatan.

pelajar

10. Tripod, Bo Peabody dan Brett Hershey

Perkhidmatan web hosting dimulakan oleh dua pelajar Williams College pada tahun 1992. Laman web ini pada mulanya dibuat untuk pelajar kolej dan menyediakan sumber dan perkhidmatan seperti bantuan menulis resume dan alat untuk pembinaan laman web. Namun, kemudian Tripod dibeli oleh Lycos.

Sebilangan besar individu ini menghadapi cabaran yang berbeza semasa perjalanan mereka tetapi mereka tidak berputus asa dengan impian mereka. Sebagai pelajar universiti yang ingin mengejar impian mereka, sentiasa menjaga iman dan jangan pernah berputus asa!

Tags:
Farhana Syahirah

Kaki ulat buku dan digital serta suka memberi "hidden knowledge" kepada pembaca. Gemar berkongsi cerita dan sisi menarik positif yang mungkin boleh dijadikan sumber evergreen sepanjang masa.

  • 1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll Up
error: Content is protected !!