Tentera AS Beli Data Lokasi Aplikasi Solat Muslim Pro

Type to search

Adamedia Apps Isu Best

Tentera AS Beli Data Lokasi Aplikasi Solat Muslim Pro

Share

Tentera Amerika Syarikat (AS) membeli data mengesan lokasi dari aplikasi yang dilihat tak berbahaya iaitu Muslim Pro.

Aplikasi ini banyak di muat turun oleh seluruh umat Islam di dunia untuk semak waktu solat, arah kiblat serta doa-doa lebih daripada 98 juta pengguna.

Melalui rekod awam, wawancara dengan developer dan teknikal analisis, tentera AS dapatkan data lokasi dari aplikasi Muslim Pro untuk melawan pengganas, pemberontakan dan membuat pengintaian khas

Berita ini walau bagaimanapun telah tular sejak semalam di antarabangsa yang mengatakan tentera AS secara tak sengaja menggunakan data lokasi lain untuk target serangan drone, membeli akses ke data yang sangat sensitif.

Umum mengetahui, sejak beberapa dekad yang lalu, Amerika Syarikat telah berperang dengan “kumpulan pengganas” yang katanya didominasi oleh umat Islam di Timur Tengah dan telah membunuh beribu-ribu orang awam di Pakistan, Afghanistan dan juga Iraq.

 

Tags:
Farhana Syahirah

Kaki ulat buku dan digital serta suka memberi "hidden knowledge" kepada pembaca. Gemar berkongsi cerita dan sisi menarik positif yang mungkin boleh dijadikan sumber evergreen sepanjang masa.

  • 1

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll Up
error: Content is protected !!