Thaipusam: 10 Individu Sahaja Dibenarkan Bawa Patung Dewa Murugan );

Type to search

Adamedia Isu Best

Thaipusam: 10 Individu Sahaja Dibenarkan Bawa Patung Dewa Murugan

Share

Seperti yang sudah sedia maklum, perayaan tahun ini mungkin sedikit suram dan tiada sinarnya seperti tahun-tahun lepas. Ianya termasuk perayaan Thaipusam, Tahun Baru Cina, Raya Aidilfitri dan sebagainya.

Perayaan Thaipusan kali ini juga bakal menerima impak yang sama dimana kawalan ketat dilakukan ketika upacara mereka dilaksanakan pada khamis 28 Januari 2021 ini.

Thaipusam

Menurut sumber Malaysia Gazette, pedati yang membawa arca Dewa Murugan hanya akan diiringi tidak lebih dari 10 orang sahaja dan diikuti polis srta Unit Kereta Peronda (MPV).

Upacar tersebut akan dilakukan bermula dari Kuil Sri Maha Mariamman, Jalan Bandar ke Kuil Sri Subramaniam Swamy yang terletak di Batu Caves tanpa sebarang penyertaan penganut agama Hindu yang lain.

Tujuan ini bagi mencegah dari peningkatan penularan wabak Covid-19 dalam kalangan peserta dan tidak ingin mewujudkan kluster baharu.

Penganut agama Hindu boleh menyaksikan upacara tersebut melalui siaran langsung do laman Facebook dan Youtube ‘We Love Batu Caves.’

Upacar tersebut akan mpatuh dengan segala kawalan SOP yang telah ditetapkan bagi menjaga keselamatan mereka yang terlibat.

[Sumber: Malaysia Gazette]

Baca juga: Gandingan DoraemonxGucci bagi meraikan ulang tahun ke-50 Doraemon.

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll Up
error: Content is protected !!