Top 9 Pekerjaan Pelik Yang Masih Wujud Di Dunia

Type to search

Adamedia Infotainmen Pilihan Adamedia

Top 9 Pekerjaan Pelik Yang Masih Wujud Di Dunia

Share
pekerjaan

Terdapat pelbagai pekerjaan di dunia ini – ada yang hebat dan disanjung, ada pula sekadar biasa-biasa.

Tapi dalam hebat dan biasa-biasa, sebenarnya terdapat pekerjaan luar biasa dan tidak disangka-sangka wujud dalam dunia ini malah ia dianggap pelik serta tidak ramai sanggup untuk melakukannya.

Berikut adalah beberapa jenis pekerjaan yang dianggap luar biasa di dunia.

1. Penyelam mencari bola golf

pekerjaan

Tidak pernah dengar pekerjaan ini? Apa yang pasti ia wujud. Penyelam mencari bola golf adalah pekerjaan di mana mereka perlu mengutip bola golf yang terjatuh ke dalam kolam.

Ia bukan kerja yang senang seperti disangka kerana terdapat pelbagai cabaran dan perkara yang tidak ingin dilihat berada di dalam kolam tersebut.

2. Penguji katil

bed tester

Terdapat syarikat dan hotel yang membayar anda untuk mencuba katil mereka. Anda perlu tidur di atasnya dan menulis laporan tentang pengalaman anda. Pelik tapi kedengaran menyeronokkan!

3. Penguji gelongsor air

water slide tester

Pekerjaan yang satu ini kedengaran menyeronokkan tetapi sebenarnya tidak. Fahami bahawa anda akan menjadi orang pertama mencuba sesuatu gelongsor air yang baru siap dibina.

Sebarang kerosakan (yang boleh membahayakan nyawa) anda akan merasainya terlebih dahulu. Berbahaya, bukan?

4. Tukang peluk profesional

professional hug

Jangan takut berasa keseorangan selepas ini. Ada tukang peluk profesional di luar sana yang akan menemani anda. Tapi jangan lupa bayar, ya?

Baca: Kucing Ini Mempunyai Kerjaya Sebagai Model Kereta, Mampu Raih Pendapatan Sehingga RM6370 Setiap Penampilan, Klik Sini.

5. Penguji makanan haiwan

Haiwan adalah sahabat manusia dan kita perlu pastikan mereka makan makanan yang sedap dan berkhasiat. Atas sebab itu, wujud pekerjaan sebagai penguji makanan haiwan bagi memastikan ia selamat dimakan oleh haiwan peliharaan anda.

6. Penghidu ketiak

Ini barangkali adalah pekerjaan yang menjijikkan tetapi apa sebabnya ia wujud? Penghidu ketiak bertugas untuk pengeluar deodoran bagi memastikan kualiti produk dikeluarkan.

Mereka menghidu ketiak responden yang menggunakan deodoran keluaran mereka untuk menentukan apakah ia berkesan menghilangkan bau badan.

7. Full-time tukang viewer Netflix

tukang view netflix

Bayangkan anda menonton rancangan kegemaran anda sepanjang hari, dan kemudian dibayar untuknya! Itulah lebih kurang pekerjaan yang baru dibuat oleh Netflix.

Netflix telah mengupah seseorang untuk menonton semua kandungannya dan menandakannya dengan genre yang sesuai sebelum dilancarkan kepada umum.

Orang ini adalah sebab anda selalu dapat mencari jenis kandungan yang sesuai yang anda cari, seperti komedi romantis atau misteri pembunuhan.

8. Pengasing jantina ayam

chicken sexer

Semasa ayam dilahirkan, mereka cenderung berkumpul untuk tetap hangat. Namun, petani perlu membezakan antara anak ayam jantan dan betina, terutama kerana anak ayam betina akhirnya akan tumbuh hingga bertelur.

Jadi, selalunya adalah tugas seseorang untuk menentukan jantina setiap anak ayam dan memisahkannya sehingga mereka dapat memenuhi tujuan masing-masing di ladang.

Pengasing jantina ayam perlu mengetahui dengan baik anatomi anak ayam, dan mereka biasanya mempunyai pengalaman dengan amalan pertanian atau penternakan.

9. Pakar mengunyah gula-gula getah - Gumologist

chweing gum

Semasa anda makan sepotong gula-gula getah, semua yang anda rasa adalah rasa hebat yang keluar dari mulut anda.

Ternyata, membuat chewing gum sekecil satu gram memerlukan keseluruhan proses saintifik. Itulah sebabnya ada ahli gumologist yang menggunakan sains dan teknologi untuk memberikan anda rasa chewing gum yang hebat.

Pakar gumologist perlu mempunyai sejumlah kepakaran saintifik dalam bidang kimia. Ada juga yang menjadi jurutera!

Bergantung pada pakar mengunyah gula-gula getah yang berada dalam proses pengembangan gusi, hari biasa mungkin melibatkan bekerja dengan peralatan saintifik, atau meniup gelembung dengan gusi selama berjam-jam untuk menguji formula.

Jadi, pekerjaan pelik manakah yang anda hendak buat? Di kala tengah total lockdown ini, penulis berkenan sungguh dengan pekerjaan nombor tujuh itu. Macam sesuai saja. 

Sambil menonton, dapat duit, gitu!

Tags:
Farhana Syahirah

Kaki ulat buku dan digital serta suka memberi "hidden knowledge" kepada pembaca. Gemar berkongsi cerita dan sisi menarik positif yang mungkin boleh dijadikan sumber evergreen sepanjang masa.

  • 1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll Up
error: Content is protected !!