5 Destinasi Dalam Malaysia Yang 'Fefeeling' Luar Negara Verst Backpackerz );

Type to search

Backpackerz Asean Insider Visit Malaysia 2020

5 Destinasi Dalam Malaysia Yang ‘Fefeeling’ Luar Negara

Share

Rasa mahu melancong ke luar negara tetapi tidak boleh sebab isu pandemik waktu ini.

Berikut adalah beberapa destinasi menarik di Malaysia untuk dijelajahi yang akan memberi anda rasa seperti berada di luar negara.

Pantai Klebang, Melaka

Jika dilihat bukit pasir Pantai Klebang, anda dengan mudah merasakan seperti berada di gurun, bukan gurun di kedah ya. Lokasi ini dikatakan terbina selepas projek penambakan tanah berhampiran yang ditinggalkan pada tahun 2007 tidak dapat diteruskan akibat hutang.

Lama kelamaan bukit pasir ini menjadi tempat tumpuan pelancong tempatan dan asing, sebahagian besarnya disebabkan pengaruh Instagram-nya. Pada waktu matahari terbenam, pasir berubah warna dari putih menjadi oren keemasan – cukup sempurna.

Morocco Pavilion, Putrajaya

Di pusat pentadbiran negara anda boleh menemui seni bina Maghribi.

Dibina sebagai bahagian pertukaran budaya antara Malaysia dengan negara Afrika Utara itu, pavilion ini mempunyai empat galeri berbeza yang menampilkan mozek berwarna-warni, ukiran geometri terperinci dan kaligrafi Arab yang rumit.

Pavilion ini dibina oleh pembangun dan pengukir Maghribi menggunakan bahan yang bersumber dari negara asalnya, jadi anda pasti yakin bahawa keaslian budayanya terpelihara.

Colmar Tropicale, Berjaya Hills, Pahang

Hanya 45 minit dari Lumpur, resort unik di Berjaya Hills ini dibina menyerupai bandar Colmar di Alsace, Perancis.

Dari pintu masuk jambatan, pengunjung dibawa ke sebuah perkampungan Perancis abad pertengahan yang lengkap dengan halaman batu besar dan bangunan kayu.

Di dalam resort, terdapat banyak aktiviti seperti mendaki di sepanjang jalan yang indah, menunggang kuda dan mengunjungi taman botani yang menakjubkan.

Pasar Terapung Pengkalan Datu, Kelantan

Sebutkan pasar terapung pasti teringat Bangkok, lengkap dengan gambar makanan laut panggang, kraftangan, muzik tradisional dan bot di sungai.

Jika anda seronok membeli-belah di atas air, datanglah ke Pasar Terapung Pengkalan Datu, yang terletak hanya 10 kilometer di luar Kota Bharu, Kelantan.

Persembahan dikir barat menenangkan anda sambil berlayar di sepanjang sungai sambil menikmati perahu kolek, perahu kecil indah yang digunakan untuk majlis perkahwinan.

Kampung Jepun, Berjaya Hills, Pahang

Di Berjaya Hills, anda akan menjumpai perkampungan Jepun yang subur dan tenang. Ini adalah alternatif yang baik bagi mereka yang tidak dapat melakukan perjalanan ke Negara Matahari Terbit buat masa ini.

Kunjungi rumah teh di mana anda dapat menikmati upacara minum teh tradisional Jepun dengan kimono anda, berjalan-jalan di sekitar kebun atau hanya bersantai di kolam ikan koi.

Tags:
Fiq Mukri

Bermula dengan rekaan grafik sebelum memasuki dunia penulisan teknologi pengguna. Minat pada perkakasan PC, sistem permainan video, streaming, kucing, pelancongan dan NATURE HUNTING.

  • 1

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!