Bajet 2021: Ejen Pelancongan Mahukan Lebih Banyak Bantuan Untuk Pulih Semula Sektor Tersebut );

Type to search

Backpackerz Berita

Bajet 2021: Ejen Pelancongan Mahukan Lebih Banyak Bantuan Untuk Pulih Semula Sektor Tersebut

Share

Pemangku kepentingan pelancongan di Malaysia mengharapkan inisiatif yang akan meningkatkan sektor perjalanan yang sakit menjelang Belanjawan 2021, yang akan dibentangkan pada 6 November.

Presiden Persatuan Ejen Pelancongan dan Pelancongan Malaysia (Matta) Datuk Tan Kok Liang mengatakan industri pelancongan tempatan kini sangat “rapuh dan sensitif”.

“Kerajaan harus fokus untuk melindungi pekerjaan dan perniagaan melalui program subsidi gaji yang lebih efektif dan penambahan moratorium di antara sokongan bantuan lain,” katanya.

Tan menambah bahawa moratorium harus dipanjangkan lagi sekurang-kurangnya hingga Jun 2021 kerana industri pelancongan telah lumpuh dan pengendali pelancongan tidak dapat membayar pinjaman.

“Kerajaan harus membuat keputusan tegas dan memerintahkan bank dan syarikat kewangan dan pajakan lain untuk memanjangkan lagi tempoh moratorium untuk membantu ekonomi secara keseluruhan,” katanya.

Tan juga meminta insentif cukai untuk pelancong domestik.

“Kerajaan harus terus memberi insentif kepada perjalanan domestik melalui pelepasan cukai pendapatan peribadi khas sebanyak RM8,000 seorang untuk pakej perjalanan domestik yang dibeli melalui agensi pelancongan berlesen atau pengusaha pelancongan,” katanya.

Sementara itu, Persatuan Hotel Malaysia (MAH) telah mencadangkan sistem subsidi upah dua peringkat.

Sistem ini secara khusus meminta pemerintah memberikan subsidi 50% untuk pekerja yang berpendapatan sehingga RM4,000 dan 30% untuk mereka yang antara RM4,001 dan RM8,000.

Ketua Pegawai Eksekutif MAH Yap Lip Seng juga mengatakan keseluruhan sistem percukaian yang melibatkan sektor pelancongan harus disusun semula.

Airbnb, dalam satu kenyataan, berharap Belanjawan 2021 juga mempertimbangkan penginapan jangka pendek (STA).

“Memandangkan peranan penting tuan rumah penginapan jangka pendek sewa dalam memacu industri pelancongan Malaysia, kami mencadangkan untuk perbanyakkan insentif utama yang dikhaskan untuk perniagaan di sektor pelancongan di bawah pakej rangsangan ekonomi kepada tuan rumah,” kata syarikat itu.

Insentif ini merangkumi kemudahan Dana Pelancongan Penjana, baucar digital untuk pelancongan domestik dan pelepasan cukai pendapatan peribadi diperpanjang untuk tempahan STA.

[Sumber: The Star] 

Tags:
Farhana Syahirah

Sejenis ulat buku. Gemar berkongsi cerita, hidden knowledge, dan sisi menarik kepada pembaca.

  • 1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!