Banyak Syarikat Penerbangan Kini Menawarkan "Inflight Free WiFi" Kepada Penumpang - Stay Connected! - Verst Berita

Type to search

Banyak Syarikat Penerbangan Kini Menawarkan “Inflight Free WiFi” Kepada Penumpang – Stay Connected!

Berita

Banyak Syarikat Penerbangan Kini Menawarkan “Inflight Free WiFi” Kepada Penumpang – Stay Connected!

Share
  • Turkish dan Scandinavian Airlines pula menyediakan WiFi percuma khusus buat “frequent flyer”
  • Secara global, 82 syarikat penerbangan di seluruh dunia kini menawarkan WiFi dalam penerbangan, menurut Director of Airline Research
  • Southwest, Alaska dan Delta sudah menawarkan free-messaging pada aplikasi seperti iMessage, Whatsapp dan Viber melalui WiFI

Air New Zealand telah menjadi syarikat penerbangan terbaharu yang menawarkan WiFi percuma, tanpa had kepada penumpang dalam pesawat mereka.

Eighty-two airlines worldwide now offer WiFi, an increase from 70 airlines a year ago.

Kebanyakan airlines terkemuka mula “unbundle” penawaran ciri-ciri seperti pemilihan tempat duduk dan pemeriksaan beg percuma, lebih banyak menambah WiFi percuma – menunjukkan bahawa “staying connected” adalah sesuatu keperluan untuk pelancong masa kini.

Terdapat beberapa pendekatan berbeza untuk menawarkan WiFi kepada penumpang. JetBlue Airways (United States) telah menyediakan WiFi percuma untuk penumpangnya. Delta Air Lines (Georgia) turut membuat pengumuman bahawa syarikat penerbangan itu merancang untuk menawarkan WiFi tanpa had percuma kepada penumpang dalam tahun depan atau tahun kedua.

In-flight entertainment sering digunakan sebagai hiburan untuk penerbangan jarak jauh

Southwest, Alaska dan Delta sudah menawarkan free-messaging pada aplikasi seperti iMessage, Whatsapp dan Viber melalui WiFI tetapi penumpang perlu membayar untuk keupayaan melayari.


Delta Airlines is a major American airline, with its headquarters in Atlanta, Georgia

Selain itu, syarikat penerbangan lain seperti Qatar Airways dan Philippine Airlines menawarkan WiFi percuma, tetapi boleh dibatasi dengan masa atau penggunaan data.

Turkish dan Scandinavian Airlines pula menyediakan WiFi percuma khusus buat “frequent fliers”. Air New Zealand hanya menawarkan WiFi percuma di pesawat terbaharu, Airbus A320neo dan kapal terbang A321neo.

Amerika Syarikat sentiasa mempunyai rekod dan masih memegang pasaran paling maju untuk penggunaan WiFI dalam penerbangan. Satu-satunya negara yang berjaya menduduki senarai sepuluh teratas ialah Jepun, dengan penerbangan yang berlepas dari Lapangan Terbang Antarabangsa Tokyo. 

Even you fly alone, WiFi will make you stay connected with others
Tags:
Fiq Mukri

Bermula dengan rekaan grafik sebelum memasuki dunia penulisan teknologi pengguna. Minat pada perkakasan PC, sistem permainan video, streaming, kucing, pelancongan dan NATURE HUNTING.

  • 1

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll Up
error: Content is protected !!