Barcelona Kini Bandar Mesra Pejalan Kaki - Backpackerz );

Type to search

Backpackerz Berita

Barcelona Kini Bandar Mesra Pejalan Kaki

Share
Unsplash: Barcelona @benjaminvoros

Dengan sebilangan besar jalan di dalam pusat bandaraya Barcelona akan bebas kenderaan, pihak berkuasa mempunyai perancangan baru bertujuan untuk mengurangkan masalah lalu lintas serta pencemaran udara dan mengutamakan pejalan kaki.

Pada tahun 2016, Barcelona memperkenalkan konsep ‘superblok’, yang disebut ‘superilles’ dalam bahasa Catalan, dimana ini akan menyusun semula lalu lintas kenderaan ke pinggir kawasan, membiarkan kawasan pusat terbuka untuk pejalan kaki, taman permainan, plaza dan permainan bola sepak. Idea ini telah berkembang ke lebih banyak kawasan di bandar, dan 21 jalan di kawasan L’Eixample Barcelona akan berubah menjadi superblok baru. Proses ini dijadualkan bermula pada tahun 2022.

Terdapat kenderaan yang masih dibenarkan memasuki kawasan ini, tetapi hanya untuk penduduk, penghantaran dan perkhidmatan penting. Jalan-jalan akan ditanam dengan lebih banyak pokok dan lebih banyak ruang akan diberikan kepada pejalan kaki. Proses yang bermula pada tahun 2016 di distrik Poblenou mengubah sembilan blok kota menjadi blok besar, tetapi pelaksanaannya adalah di L’Eixample jauh lebih besar dan di kawasan yang lebih tengah serta kawasan pelancongan.

Barcelona

“Bandar baru ini adalah visi masa depan, dengan pencemaran yang lebih sedikit, mobiliti baru dan ruang awam baru,” kata Datuk Bandar Barcelona, Ada Colau.

Rancangan besar Datuk Bandar adalah memperkenalkan blok-blok superblok ke seluruh kota, walaupun belum ada batas waktu yang ditetapkan. Kajian pada tahun 2019 dari Barcelona Institute for Global Health mendapati hampir 700 kematian pramatang dapat dicegah setiap tahun jika semua 503 blok super dibuat dari rancangan asal.

Sumber: Unsplash @alfonstaekema

Bandar-bandar di seluruh dunia mengambil inspirasi dari superblok Barcelona, ​​termasuk di Amerika Syarikat, di mana cadangan telah diperkenalkan di Seattle tahun lalu untuk mengadopsi teknik bagi kawasan enam blok di kejiranan Capitol Hill.

Sumber
Tags:
Fiq Mukri

Bermula dengan rekaan grafik sebelum memasuki dunia penulisan teknologi pengguna. Minat pada perkakasan PC, sistem permainan video, streaming, kucing, pelancongan dan NATURE HUNTING.

  • 1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!