Gelembung Pelancongan Bakal Dijalankan Di Pulau Langkawi Tidak Lama Lagi );

Type to search

Backpackerz Berita Isu

Gelembung Pelancongan Bakal Dijalankan Di Pulau Langkawi Tidak Lama Lagi

Share
149 kes

Berikutan kadar vaksinasi yang semakin tinggi di seluruh negara, kerajaan Malaysia kini berusaha untuk melaksanakan gelembung pelancongan di Langkawi. 

Projek perintis itu kini berada di bawah bidang kuasa Menteri Pelancongan, Kesenian dan Kebudayaan, Nancy Shukri dan diharapkan dapat diselesaikan setelah beberapa siri perbincangan dengan pihak berkepentingan yang berkaitan dalam waktu terdekat.

Bagaimanapun, Menteri Besar Kedah, Muhammad Sanusi Md Nor berkata pihaknya sedang meneliti berhubung prosedur operasi standard (SOP) yang akan diperkenalkan kepada pelancong terutama melibatkan kanak-kanak yang masih belum menerima vaksin COVID-19.

lama

Ideanya agak mudah, hanya individu yang diberi vaksin sepenuhnya yang dibenarkan melakukan perjalanan ke Langkawi dan sekurang-kurangnya 80% populasi Langkawi diberi vaksin sepenuhnya.

Langkah itu dibuat sebagai pertimbangan berdasarkan tiga aspek utama, iaitu kesihatan dan keselamatan rakyat; kesinambungan ekonomi dan perniagaan rakyat; dan juga untuk kesejahteraan rakyat.

lama

Menurut pernyataan yang dibuat oleh Menteri Kesenian dan Kebudayaan, penduduk di pulau yang telah menerima kedua-dua dos vaksin adalah 88.137 dan diharapkan pada akhir bulan ini, Langkawi akan mencapai kekebalan kawanan.

Bawa bersabar ye semua, masanya akan tiba tidak lama lagi.. yang penting kena sentiasa patuh pada SOP!

 

[Sumber]: astroawani

 

Baca: Sabah Mungkin Tak Longgarkan Rentas Daerah, Walaupun Sudah Lengkap Vaksin

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!