Jerman Lanjutkan Sekatan Penerbangan Dari UK );

Type to search

Airlines Backpackerz Berita

Jerman Melanjutkan Sekatan Penerbangan Dari UK, Bimbang Penularan Varian Baru Covid-19

Share

Jerman semalam melanjutkan larangan perjalanan dari Britain hingga 6 Januari di tengah kebimbangan penularan varian baharu COVID-19, walaupun Suruhanjaya Eropah sebelum ini mencadangkan negara anggota menamatkannya.

Maklumat perjalanan terkini yang dikeluarkan pada Selasa itu melarang pelancong dari Britain masuk ke Jerman mulai 22 Disember hingga 6 Januari, namun larangan itu tidak tertakluk kepada warga Jerman, lapor Agensi Berita Xinhua.

Dari 1 Januari 2021, individu yang mempunyai kebenaran tinggal dan menetap dibenarkan masuk, kata kenyataan itu. “Kerajaan persekutuan perlu meluluskan setiap satu penerbangan.”

Penerbangan EasyJet dari United Kingdom


Jerman adalah antara negara Kesatuan Eropah yang baru-baru ini melarang atau mempertimbangkan untuk menyekat perjalanan dari Britain kerana kebimbangan terhadap jenis virus baharu COVID-19 yang menular di seluruh selatan England.

Terdahulu, Suruhanjaya Eropah tidak menggalakkan perjalanan keluar dan masuk dari Britain yang kurang penting tetapi kebenaran diberikan kepada individu yang mahu kembali negara asal dengan syarat perlu menjalani ujian saringan COVID-19 atau kuarantin.


[Sumber: Bernama

Tags:
Farhana Syahirah

Gemar berkongsi cerita, hidden knowledge, dan sisi menarik kepada pembaca.

  • 1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!