Malaysia Tersenarai Dalam 'Pasport Paling Berkuasa Di Dunia' Sepanjang COVID-19 );

Type to search

Backpackerz Berita

Malaysia Tersenarai Dalam ‘Pasport Paling Berkuasa Di Dunia’ Sepanjang COVID-19

Share
pasport

Pasport Malaysia telah menjadi tempat ke-13 pasport berkuasa di dunia, naik satu tempat dari tahun lalu.

Pemegang pasport Malaysia kini mempunyai akses tanpa visa ke 177 negara, menurut edisi terbaru Henley Passport Index.

pasport

Di Asia Tenggara, pasport Malaysia masih mengekalkan kedudukannya sebagai pasport berkuasa kedua di rantau ini, selepas Singapura.

Negara-negara Asia – seperti pada kedudukan tahun lalu – terus berada di kedudukan teratas dengan Jepun, Singapura dan Korea Selatan masing-masing menduduki tempat pertama, kedua dan ketiga.

Henley & Partners menyimpulkan bahawa sementara kemajuan telah dilakukan untuk mengembalikan tahap mobiliti antarabangsa ke tahap pra-pandemik, kemajuannya menjadi perlahan.

“Walaupun beberapa kemajuan telah dicapai, antara Januari dan March 2021, mobiliti antarabangsa hanya dipulihkan menjadi 12% dari tahap pra-pandemik pada tempoh yang sama tahun 2019, dan jurang antara akses teori dan perjalanan sebenar yang ditawarkan oleh peringkat tinggi pasport tetap penting,” kata syarikat itu dalam satu kenyataan.

Indeks terbaru muncul ketika dunia terus bergelut dengan kesan buruk dari pandemik COVID-19.

Henley Passport Index adalah kedudukan asal semua pasport dunia berdasarkan jumlah destinasi yang dapat diakses oleh pemegang visa sebelumnya.

Peringkat tersebut berdasarkan data dari International Air Transport Association (IATA).

Tempah hotel dengan cryptocurrency

Kebanyakan orang masih lagi tidak dapat melakukan perjalanan sepanjang pandemik walaupun memiliki pasport yang sah. Namun, mereka dapat menantikan kemunculan cryptocurrency.

Kumpulan hotel antarabangsa telah menjadi yang pertama di dunia yang menerima cryptocurrency dari mana-mana negara untuk tempahan hotel.

pasport

The Pavilions Hotels & Resorts telah bekerjasama dengan gateway pembayaran crypto global, Coindirect. Kerjasama itu membolehkan para tetamu membayar dengan Bitcoin, Ethereum dan 40 mata wang maya yang lain.

Cryptocurrency adalah mata wang digital yang boleh digunakan untuk membeli barang dan perkhidmatan.

Pengasas Pavilions Hotels & Resorts Gordon Oldham mengatakan inisiatif baru ini akan menawarkan fleksibiliti pembayaran kepada para tetamunya.

Pengasas bersama Coindirect, Jesse Hemson-Struthers memberi jaminan bahawa perkhidmatan pembayaran hujung ke hujung adalah ‘selamat, fleksibel dan mudah untuk para tetamu’.

“Tetamu boleh memanfaatkan pembayaran dalam mata wang kripto pilihan mereka, berdasarkan mata wang dan lokasi tempat mereka berada semasa membuat tempahan, menawarkan lebih banyak kebebasan dan perkhidmatan yang diperibadikan secara moden,” katanya.

Perlu diingat bahawa pakar kewangan masih mempunyai pemikiran yang berbeza mengenai cryptocurrency. Awal tahun ini, Singapura sekali lagi memberi amaran kepada orang ramai mengenai risiko perdagangan cryptocurrency.

Di Malaysia, pengawal selia berpendapat bahawa aset digital bukan tender sah dan telah memberi amaran kepada para pelabur untuk berhati-hati ketika berurusan dengan cryptocurrency.

Sumber: The Star
Tags:
Fiq Mukri

Bermula dengan rekaan grafik sebelum memasuki dunia penulisan teknologi pengguna. Minat pada perkakasan PC, sistem permainan video, streaming, kucing, pelancongan dan NATURE HUNTING.

  • 1

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!