Osaka, Sapporo Dikecualikan Subsidi 'Travel' Oleh Jepun );

Type to search

Asia Backpackerz Berita

Osaka, Sapporo Dikecualikan Subsidi ‘Travel’ Oleh Jepun

Share

Jepun akan mengecualikan Sapporo dan Osaka dari kempen subsidi perjalanan domestiknya selama tiga minggu mulai Selasa kerana kebangkitan semula kes COVID-19 di dua destinasi pelancongan yang popular baru-baru ini, kata pemerintah.

Yasutoshi Nishimura, menteri yang bertanggung jawab atas tindak balas virus Jepun, mengatakan pada sidang akhbar bahawa kerajaan akan menanggung kos pembatalan untuk perjalanan yang ditempah ke dua bandar dan memberi ganti rugi kepada perniagaan yang terjejas akibat penangguhan itu, lapor Kyodo News.

Perjalanan oleh penduduk Sapporo di pulau utama paling utara di Jepun, Hokkaido dan Osaka di barat Jepun akan terus memenuhi syarat untuk kempen “Go To Travel”, yang secara efektif menanggung kira-kira separuh perbelanjaan perjalanan domestik untuk membantu industri pelancongan menghadapi cuaca kesan wabak.

Sapporo, Jepun

 

Tetapi Persatuan Gabenor Nasional mendesak pemerintah pusat juga mempertimbangkan untuk tidak termasuk perjalanan yang dilakukan oleh penduduk dua bandar dari kempen tersebut.

“Banyak gabenor bimbang orang datang dari kawasan di mana jangkitan merebak. Saya mahu (pemerintah) memikirkan langkah-langkah menyeluruh,” kata Tokushima Gov. Kamon Iizumi, yang mengetuai persatuan itu, dalam pertemuan dalam talian dengan Nishimura, yang tidak membuat tindak balas yang jelas terhadap permintaan tersebut.

Osaka Castle, Jepun

 

Menteri Pelancongan Kazuyoshi Akaba mengatakan penangguhan itu adalah “keputusan yang menyakitkan kerana akan memberi kesan besar kepada pelancong dan industri pelancongan.”

Mereka yang menempah perjalanan ke bandar-bandar yang dikecualikan boleh mendapat potongan harga di bawah kempen jika mereka tiba di destinasi mereka pada 1 Disember, katanya.

Perdana Menteri Yoshihide Suga telah mengumumkan penghentian inisiatif itu pada hari Sabtu tanpa menjelaskan mengenai tujuan yang terjejas, jangka waktu atau perincian lain, sehari setelah panel pakar perubatan kerajaan mencadangkan kajian semula.

Suga berbincang dengan Pemerintah Tokyo Yuriko Koike pada Selasa petang mengenai dasar kerajaan pusat mengenai kempen perjalanan dan tindak balas pemerintah metropolitan mengenai perkara itu, kata Ketua Setiausaha Kabinet Katsunobu Kato.

Koike tidak menyentuh apa yang dibahasnya dengan Suga, hanya mengatakan kepada wartawan di gedung kantor pemerintah metropolitan, “Kami akan tegas mengambil langkah-langkah untuk mengatasi koronavirus dengan bekerjasama dengan pemerintah pusat.”

Tokyo, yang telah melaporkan paling banyak jangkitan koronavirus di antara 47 wilayah, mengesahkan 186 kes baru pada hari Selasa, menurun dengan ketara dari 314 yang dicatat pada hari sebelumnya.

Angka jangkitan harian cenderung rendah pada awal minggu kerana banyak institusi perubatan tidak melakukan ujian untuk COVID-19 pada hujung minggu. Isnin adalah cuti kebangsaan di Jepun.

Tetapi jumlah orang yang jatuh sakit parah setelah dijangkiti virus itu mencecah 51 orang di ibu negara, meningkat 10 orang dari hari Isnin dan mencapai tahap tertinggi sejak keadaan darurat mengenai virus tersebut diangkat pada akhir Mei.

Kempen “Go To Travel” dilancarkan pada akhir bulan Julai, tetapi perjalanan ke dan dari Tokyo pada awalnya dikecualikan kerana sejumlah besar jangkitan di ibu kota. Perjalanan seperti itu ditambahkan pada 1 Oktober.

Pada hari Isnin, Persatuan Gabenor Nasional mendesak pemerintah pusat untuk bersikap spesifik di daerah dalam menangguhkan inisiatif perjalanan, kerana situasi jangkitan tidak sama di semua daerah di sebuah wilayah.

Jepun melaporkan lebih daripada 2,000 kes virus baru untuk hari kelima berturut-turut pada hari Ahad dan 1,519 jangkitan pada hari Isnin. Jumlah kumulatif negara berjumlah 135.248 kes pada hari Isnin, dengan 2.009 kematian.

Pakar perubatan menyebut kebangkitan ini sebagai gelombang jangkitan ketiga, mengaitkannya dengan kedatangan suhu yang lebih sejuk yang memaksa orang menghabiskan lebih banyak masa di dalam rumah, selalunya di bilik tanpa ventilasi yang mencukupi yang dapat menghentikan penyebaran virus.

Sebilangan dari mereka mengatakan bahawa kempen perjalanan telah meningkatkan pergerakan orang dan jumlah jangkitan, meminta pemerintah untuk mengkaji semula program subsidi.

Toshio Nakagawa, ketua Persatuan Perubatan Jepun, mengatakan tidak ada bukti konkrit untuk menunjukkan bahawa inisiatif perjalanan bertanggung jawab atas lonjakan jangkitan baru-baru ini, tetapi “tidak salah bahawa ia bertindak sebagai pemangkin.”

[Sumber: Kyodo News

Tags:
Farhana Syahirah

Sejenis ulat buku. Gemar berkongsi cerita, hidden knowledge, dan sisi menarik kepada pembaca.

  • 1

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!