Pelancongan di Pulau Pangkor Diteruskan, Jika Rentas Negeri Dibenarkan );

Type to search

Backpackerz Berita

Pelancongan di Pulau Pangkor Diteruskan, Jika Rentas Negeri Dibenarkan

Share
pelancongan

Aktiviti pelancongan di Pulau Pangkor akan diteruskan mengikut prosedur operasi standard (SOP) sedia ada sekiranya perjalanan rentas negeri dibenarkan dalam masa terdekat.

Pengerusi Jawatankuasa Perumahan, Kerajaan Tempatan dan Pelancongan Perak Datuk Nolee Ashilin Mohamed Radzi berkata justeru, tiada travel bubble di pulau peranginan itu jika pengumuman kebenaran merentas negeri mendahului keputusan melaksanakan travel bubble.

BACA JUGA: Pulau Pangkor Dijangka Buka Semula 1 November Ini Buat Pelancong Tempatan

“Sekiranya pengumuman untuk merentas negeri dibenarkan, SOP untuk pelancong masuk ke Pulau Pangkor memang telah dipraktikkan mengikut pematuhan SOP pelancongan sedia ada jadi insya-Allah tiada masalah,” katanya

PANGKOR LAUT RESORT - PERAK

Sabtu lepas, Nolee Ashilin berkata penyediaan SOP untuk meluluskan travel bubble ke Pulau Pangkor kini berada pada fasa akhir dan senarai persiapan yang dijangka siap minggu ini merupakan usaha kerajaan negeri untuk membuka semula pulau peranginan berkenaan.

Beliau dilaporkan berkata SOP itu akan diserahkan kepada Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya (MOTAC) untuk diteliti sama ada Pulau Pangkor layak untuk syarat-syarat yang telah ditetapkan bagi travel bubble.

Antara yang tersenarai dalam penyediaan SOP itu ialah dari segi pintu masuk, pemeriksaan kesihatan dan kadar vaksinasi penduduk 80 peratus yang telah dicapai selain operator yang pekerjanya perlu lengkap vaksinasi.

[Sumber: Bernama]
Tags:
Farhana Syahirah

Gemar berkongsi cerita, hidden knowledge, dan sisi menarik kepada pembaca.

  • 1

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!