PKPB: Zoo Taiping Alami Kerugian Lebih RM500,000 );

Type to search

Backpackerz Berita Isu Visit Malaysia 2020

PKPB: Zoo Taiping Alami Kerugian Lebih RM500,000

Share

Zoo Taiping dan Night Safari dijangkakan mencatatkan kerugian RM500,000 hingga RM600,000 semasa Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) dari 9 November hingga 6 Disember.

Presiden Majlis Perbandaran Taiping (MPT), Khairul Amir Mohamad Zubir berkata, kerugian itu disebabkan penurunan penjualan tiket sehingga 95 peratus.

“Penurunan ini sangat ketara kerana hanya ada 20 hingga 30 pengunjung setiap hari,” katanya pada sidang media selepas mempengerusikan mesyuarat MPT, di sini, hari ini.

Katanya, bagaimanapun, kos rawatan haiwan sebanyak RM150,000 sebulan masih dapat ditanggung, bersama dengan kos operasi dan gaji pekerja dari RM350,000 hingga RM400,000 sebulan.

 

Facebook Page: Zoo Taiping

 

Katanya, MPT akan melakukan pembaikan bumbung, meningkatkan kandang burung enggang dan burung helang dan pameran ular, dengan kos RM1.8 juta, pada Januari tahun depan melalui projek yang dibiayai oleh Jabatan Hidupan Liar dan Taman Negara (Perhilitan).

 

Anak gajah di Zoo Taiping

 

Orang Utan

 

Burung Bangau


Selain peruntukan, Perhilitan juga memberikan bantuan untuk makanan haiwan selama empat bulan terakhir sejak Ogos hingga November untuk mengurangi beban kebun binatang.

Khairul Amir berkata, kerajaan negeri juga memperuntukkan RM150,000 untuk menaik taraf tandas dan kipas di zoo.

Dalam perkembangan lain, Khairul Amir mengatakan MPT akan meningkatkan kadar kompaun untuk kesalahan meletak kenderaan dari RM20 kepada RM30 untuk kesalahan di tempat letak kereta dan kadar RM50 akan dinaikkan menjadi RM60 untuk kesalahan di luar tempat letak kereta di bawah Perintah Pengangkutan Jalan MPT (Peruntukan Tempat Letak Kereta ) 2004 mulai 1 Jan tahun depan.

MPT juga akan melaksanakan pengurangan 50% tawaran kompaun dari 1 Disember hingga 31 Disember untuk kesalahan di bawah Akta Kerajaan Tempatan 1976 (Akta 171), Akta Jalan, Saliran dan Bangunan 1974 (Akta 133) dan Perintah Pengangkutan Jalan MPT ( Peruntukan Tempat Letak Kereta) 2004.

Pengurangan kompaun, bagaimanapun, tidak termasuk kes dalam proses pendakwaan dan kesalahan di bawah Undang-Undang Kecil Kebersihan Awam (MPT) 1984.

[Sumber: BERNAMA]

Tags:
Farhana Syahirah

Kaki ulat buku dan digital serta suka memberi "hidden knowledge" kepada pembaca. Gemar berkongsi cerita dan sisi menarik positif yang mungkin boleh dijadikan sumber evergreen sepanjang masa.

  • 1

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll Up
error: Content is protected !!