Sabah Mungkin Tak Longgarkan Rentas Daerah, Walaupun Sudah Lengkap Vaksin );

Type to search

Backpackerz Berita

Sabah Mungkin Tak Longgarkan Rentas Daerah, Walaupun Sudah Lengkap Vaksin

Share
kota kinabalu

Sabah kemungkinan tidak akan melonggarkan larangan rentas daerah, bahkan bagi individu yang sudah lengkap vaksin.

Ini berikutan sebilangan besar kes COVID-19 dan kadar vaksinasi yang masih lagi rendah, kata Majlis Keselamatan Negara (MKN) bagi negeri Sabah.

Pengarah MKN Sabah Sitti Saleha Habib Yussof berkata, pelbagai agensi termasuk kerajaan negeri, Jabatan Kesihatan Sabah dan jawatankuasa pengurusan bencana negeri perlu mempertimbangkan kes harian dan pelbagai faktor bahkan mempertimbangkan untuk mencabut larangan tersebut.

BACA: Dark Tourism – Destinasi Pelancongan Rumah Hantu di ‘Agneis Keith House’ Sandakan 

“Buat masa ini, ini belum menjadi sebahagian daripada perbincangan atau pertimbangan kami,” katanya.

laut sabah
gambar hiasan.

Hanya 47.3% peratus orang dewasa yang layak di Sabah telah menerima dos pertama vaksin COVID-19 sementara 23.6% peratus telah menyelesaikan dos mereka pada hari Isnin (16 Ogos).

Sitti mengatakan kemungkinan larangan akan dihentikan apabila 80% penduduk Sabah telah lengkap vaksin dan kes COVID-19 harian telah berkurang secara drastik dalam jangka masa yang berterusan.

Dia menjelaskan bahawa penularan virus masih boleh berlaku dari individu yang lengkap vaksin, walaupun risiko rendah untuk mereka mengalami gejala teruk.

Ini disebabkan ramai mula bertanya alasan di sebalik tidak membenarkan individu yang sudah lengkap vaksin untuk rentas daerah melawat ibu bapa dan saudara-mara yang juga sudah lengkap vaksin.

Walaupun kerajaan sebelumnya mengatakan bahawa lebih banyak pergerakan akan dilonggarkan untuk mereka yang sepenuhnya vaksinasi.

Gambar hiasan.

“Oleh kerana kadar vaksinasi yang rendah di Sab@h, risiko orang yang tidak divaksin dijangkiti dan mengalami kesan yang teruk masih tinggi dan ini adalah antara sebab utama mengapa pencabutan larangan perjalanan antara daerah belum dipertimbangkan,” kata Sitti.

Dia mendesak orang ramai agar diberi vaksin dan membantu mencapai zon hijau yang banyak di Sabah.

Minggu lalu, Ketua Menteri S@bah, Datuk Seri Hajiji Noor juga menjelaskan bahawa keputusan kerajaan negeri untuk mengekalkan larangan perjalanan antara daerah adalah disebabkan oleh lonjakan berterusan dalam kes Covid-19 yang baru.

Katanya, walaupun ada usaha pihak berkuasa untuk menjatuhkan perintah kawalan pergerakan (MCO) yang meningkat di kawasan yang terjejas antara lain, jumlahnya terus meningkat.

Sabah telah mengalami pelanggaran lebih dari 1,000 kes dan bahkan 2,000 kes dalam beberapa minggu terakhir dan mencatatkan sejumlah 1, 728 kes harian baru pada 16 Ogos.

[Sumber: The Star]
Tags:
Farhana Syahirah

Sejenis ulat buku. Gemar berkongsi cerita, hidden knowledge, dan sisi menarik kepada pembaca.

  • 1

You Might also Like

1 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!