Singapore Airlines Sasar Bebas Karbon Menjelang 2050, Lindungi Kelestarian Alam Sekitar

Type to search

Airlines Backpackerz Berita

Singapore Airlines Sasar Bebas Karbon Menjelang 2050, Lindungi Kelestarian Alam Sekitar

Share
singapore airlines

Baru-baru Singapore Airlines Group (SIA) telah umumkan komitmen mereka untuk sasarkan bebas karbon menjelang tahun 2050 bagi mengurangkan kesan rumah hijau serta perubahan iklim yang mendadak.

Syarikat penerbangan itu mengatakan langkah itu memperkuat strategi lama untuk menuju penyahkarbonisasi dan kelestarian alam sekitar sepanjang operasinya.

Syarikat penerbangan – Singapore Airlines, Scoot dan SIA Cargo – akan menggunakan pelbagai tuas untuk mencapai tujuan ini.

Ini termasuk melabur dalam pesawat generasi baru, mencapai kecekapan operasi yang lebih tinggi, mengadopsi teknologi rendah karbon seperti bahan bakar penerbangan lestari dan sumber untuk pengimbangan karbon berkualiti tinggi.

Kumpulan SIA telah mengusahakan banyak projek untuk menyokong matlamat keberlanjutannya walaupun dalam COVID-19.

Sebagai contoh, kumpulan itu menyelesaikan pemasangan panel solar di semua bangunan pejabatnya di Singapura.

Ini menghasilkan tenaga yang boleh diperbaharui yang menyediakan hingga 18 persen dari permintaan elektriknya, atau cukup untuk memberi kuasa kepada sekitar 2.300 pangsapuri empat bilik di Singapura selama setahun.

Goh Choon Phong, ketua eksekutif, Singapore Airlines, mengatakan: “Kami tetap fokus pada tujuan keberlanjutan kami ketika kami menjalani pandemik COVID-19.

“Kami tahu bahawa ini juga merupakan masalah yang semakin penting bagi pelanggan dan kakitangan kami.

“Dengan ikrar ini untuk mencapai pelepasan sifar bersih, kami menyokong kedudukan kepemimpinan Kumpulan SIA dalam topik ini dan memperkuat komitmen kami untuk mencari jalan untuk menangani kesan kami terhadap alam sekitar.”

[Sumber: Singaporeair.com]

Tags:
Farhana Syahirah

Kaki ulat buku dan digital serta suka memberi "hidden knowledge" kepada pembaca. Gemar berkongsi cerita dan sisi menarik positif yang mungkin boleh dijadikan sumber evergreen sepanjang masa.

  • 1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll Up
error: Content is protected !!