Sri Lanka Buka Semula Sempadan Kepada Pelancong Minggu Ini );

Type to search

Backpackerz Berita

Sri Lanka Buka Semula Sempadan Kepada Pelancong Minggu Ini

Share

Sri Lanka akan membuka semula sempadannya untuk pelancong asing pada hari Khamis ini setelah tutup sempadan sepuluh bulan yang lepas, kata pegawai.

Walau bagaimanapun, pelancong akan dikenakan protokol ketat Covid-19.

Di bawah rancangan tersebut, pelancong akan dibenarkan menginap di 55 hotel yang ditentukan, yang akan dilarang bagi penduduk tempatan kecuali kakitangan, di seluruh negara.

Pengunjung juga diminta untuk membuat ujian swab test negatif, yang dilakukan sehingga empat hari sebelum kedatangan mereka.

Mereka mesti menjalani dua ujian lagi untuk lawatan sehingga tujuh hari, dan tiga ujian jika mereka bertahan lebih dari seminggu.

“Dengan sukacita dan kegembiraan kami mengumumkan bahawa Sri Lanka akan dibuka untuk pelancongan mulai hari Khamis,” kata Kimarli Fernando, ketua, Lembaga Pembangunan Pelancongan Sri Lanka.

“Ketika kami membuka pintu kami ke dunia sekali lagi, kami telah menarik semua perhentian, memastikan bahawa setiap langkah pencegahan telah ditetapkan untuk menjadikan pulau ini sebagai tempat yang selamat, aman dan tenang bagi para pengunjung.”

Pelancong akan diminta untuk membeli insurans, berharga USD2, yang akan menampung kos perubatan yang berkaitan dengan Covid-19 sehingga USD50,000.

Penumpang yang telah menghabiskan masa hingga dua minggu di Britain sebelum tiba tidak akan dibenarkan memasuki negara itu, namun penerbangan dari UK tetap dilarang.

Ini adalah usaha untuk mengekalkan varian Covid-19 yang lebih menular.

[Sumber: Breaking Travel News

Tags:
Farhana Syahirah

Kaki ulat buku dan digital serta suka memberi "hidden knowledge" kepada pembaca. Gemar berkongsi cerita dan sisi menarik positif yang mungkin boleh dijadikan sumber evergreen sepanjang masa.

  • 1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll Up
error: Content is protected !!