Tourism Malaysia, Shopee & MAH Bekerjasama Dalam Kempen 'Cuti-cuti Malaysia' );

Type to search

Backpackerz Berita

Tourism Malaysia, Shopee & MAH Bekerjasama Dalam Kempen ‘Cuti-cuti Malaysia’

Farhana Syahirah
Share

[DIKEMASKINI 6 JAN 2021] Tourism Malaysia bersama-sama Shopee Malaysia dan Persatuan Hotel Malaysia (MAH) telah bekerjasama dalam menghidupkan semula ekonomi dan rantaian bekalan pelancongan menerusi Kempen “Jom Cuti-Cuti Malaysia! Experience Malaysia Like Never Before”.

Kempen di bawah Pakej Rangsangan Ekonomi (PRE 1.0) ini akan bermula pada 31 Disember sehingga 31 Mac 2021 dan akan menawarkan e-baucar menarik kepada para pembeli.

Pembeli akan dapat menebus e-baucar RM50 dengan pembelian penginapan minima tiga hari dua malam di hotel satu hingga tiga bintang, atau e-baucar RM100 dengan pembelian penginapan minima tiga hari dua malam di hotel empat dan lima bintang di seluruh negara.

 

Gambar sekadar hiasan.

 

E-baucar hanya boleh ditebus oleh rakyat Malaysia dan adalah layak untuk digunakan sekali sahaja berdasarkan terma dan syarat ‘first come first serve’. Pembayaran boleh dibuat menggunakan ShopeePay, kad debit atau kad kredit. 18,750 pembeli terawal juga akan menikmati baucar tambahan RM20.

Ketua Pengarah Tourism Malaysia, Encik Zulkifly Md. Said berkata, PRE 1.0 bertujuan untuk menarik rakyat Malaysia untuk melancong secara domestik dan pada masa yang sama menyokong industri perhotelan dalam menjana pendapatan dan mengekalkan perniagaan.

“Hasil daripada ini akan memberi kesan yang berlipat ganda dan akan membantu menghidupkan semula ekonomi Malaysia,” kata Zulkifli.

Gambar sekadar hiasan.

 

Ketua Pegawai Eksekutif Persatuan Hotel Malaysia, Encik Yap Lip Seng pula berkata, MAH mempunyai lebih dari 400 hotel dari satu hingga lima bintang di seluruh negara yang sudah pun menawarkan harga-harga istimewa.

“Susulan daripada itu, rakyat Malaysia kini dapat memanfaatkan e-baucar yang ditawarkan oleh pihak kerajaan.

“Peluang ini sememangnya tidak boleh dilepaskan, dan saya berharap hasilnya akan memberi sedikit harapan bagi industri perhotelan Malaysia yang amat terkesan akibat pandemik ini,” kata Yap.

Bagi Pengarah Urusan Serantau Shopee, Encik Ian Ho pula berkata, Malaysia kini telah beralih ke fasa pemulihan ekonomi. Tourism Malaysia dan Persatuan Hotel Malaysia menggalas tanggungjawab yang berat dalam memastikan industri pelancongan dapat dihidupkan kembali.

“Sebagai platform yang mengutamakan keperluan komuniti tempatan, Shopee juga ingin memberi sokongan dan sumbangan.

“Kami akan menggugurkan semua komisen dan caj transaksi di platform kami bagi kempen ini sebagai dorongan tambahan buat para pemain industri. Bersama-sama dengan e-baucar menarik yang ditawarkan oleh pihak kerajaan, kami yakin industri perhotelan akan kian pulih,” kata Ian.

Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya berharap program-program dan inisiatif yang telah dirancang dapat membantu menghidupkan semula sektor pelancongan domestik dengan kerjasama semua pihak yang terlibat untuk kelangsungan ekonomi negara.

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll Up
error: Content is protected !!