Dah Macam 'Teh Tarik', Taman Eko Rimba Sungai Lubuk Yu Tercemar Verst Backpackerz );

Type to search

Backpackerz Berita

Dah Macam ‘Teh Tarik’, Taman Eko Rimba Sungai Lubuk Yu Tercemar

Share

Pengunjung yand datang ke Taman Hutan Lubuk Yu Eco semalam kecewa dengan sungai keruh di sana, warnanya mirip dengan ‘teh tarik’, tidak indah seperti yang dilihat di media sosial.

Seorang pengunjung ketika itu, Muhammad Hafizan Aliff Halimi, 20, yang di temui oleh Bernama mengatakan bahawa dia dan keluarganya telah menempuh perjalanan sejauh hampir 80 km dan tiba di sana awal pagi ini untuk berkelah di Lubuk Yu.

“Kami tidak mahu menyertai keramaian hujung minggu, jadi kami memilih untuk datang ke sini hari ini. Namun, kami tidak beruntung untuk mengambil gambar di sungai yang jernih di sini seperti yang dilihat di Facebook,” katanya.

Pelawat lain, Nur Fatihah Zamri Cheng, 26, mengatakan bahawa dia kecewa dengan apa yang berlaku di sungai bahawa dia tidak dapat menikmati pemandangan di sana yang semestinya indah.

Dia berharap pihak berkenaan dapat mengetahui punca sungai menjadi keruh sehingga tindakan sewajarnya dapat diambil untuk memastikan tempat rekreasi tetap bersih dan terus menarik pengunjung.

Sementara itu, Pengarah Urusan Lubuk Yu Eco Park, Juhari Che Lah ketika itu juga di temui Bernama, mengatakan sungai itu mulai suram pada awal semalam, sambil menambah bahawa ini telah terjadi beberapa kali sejak dia mula bertugas di sana pada bulan September tahun lalu.

“Saya tidak tahu punca keruh kerana tidak ada hujan lebat semalam. Sekiranya terdapat hujan lebat, dapat difahami bahawa sungai boleh menjadi keruh kerana aliran lumpur.

“Saya bersimpati dengan pengunjung yang mengeluh bahawa apa yang mereka lihat tidak sama dengan yang muncul di media sosial,” tambahnya.

Pengarah Jabatan Alam Sekitar Pahang, Mohd Sani Mat Daud ketika dihubungi berkata, perkara itu sedang disiasat dan pegawainya telah diarahkan pergi memeriksa tempat rekreasi.

[Sumber: Bernama]

Tags:
Farhana Syahirah

Kaki ulat buku dan digital serta suka memberi "hidden knowledge" kepada pembaca. Gemar berkongsi cerita dan sisi menarik positif yang mungkin boleh dijadikan sumber evergreen sepanjang masa.

  • 1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll Up
error: Content is protected !!