Emirates Dahului Senarai Penerbangan Paling Selamat Ketika COVID-19, AirAsia Tertinggi Di Malaysia - Verst Backpackerz

Type to search

Backpackerz Berita Isu

Emirates Dahului Senarai Penerbangan Paling Selamat Ketika COVID-19, AirAsia Tertinggi Di Malaysia

Share

Emirates telah dinilai sebagai syarikat penerbangan paling selamat di dunia ketika musim COVID-19, menurut Safe Travel Barometer.

Emirates menduduki tangga teratas daripada lebih 230 syarikat penerbangan lain yang turut dinilai dalam ‘Safe Travel Score’ dengan markah 4.4/5.

Markah tersebut adalah berdasarkan audit terhadap 26 parameter kesihatan dan keselamatan yang menilai protokol keselamatan, kemudahan penumpang dan kecemerlangan perkhidmatan oleh syarikat penerbangan.

Safe Travel Barometer adalah sebuah inisiatif penilaian kesihatan dan keselamatan yang ditubuhkan pada 2020 untuk memantau dan menetapkan tanda aras industri pelancongan dan hospitaliti ketika musim COVID-19.

Antara aspek-aspek yang dikira dalam pemarkahan bagi kategori penerbangan adalah kekerapan nyah-kuman, pemeriksaan suhu, polisi pelitup muka, borang deklarasi kesihatan dan pemakaian pelitup muka oleh petugas penerbangan.

Sementara itu, AirAsia menjadi syarikat penerbangan negara ini yang berada dalam kedudukan tertinggi dengan markah sebanyak 3.8, diikuti Malaysia Airlines (3.7), Malindo Air (3.5) dan FireFly (3.3).

Kedudukan 10 teratas syarikat penerbangan dalam Safe Travel Barometer.
Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll Up
error: Content is protected !!