First Time Ke Chiang Rai? Ini Yang Anda Perlu Tahu Verst Adventure );

Type to search

Adventure Backpackerz

First Time Ke Chiang Rai? Ini Yang Anda Perlu Tahu

Share

Terletak di kawasan tanah tinggi utara Thailand berdekatan sempadan Myanmar dan Laos, Chiang Rai boleh dikatakan saudara kepada Chiang Mai. Walaupun kini ia biasa ada dalam jadual perjalanan pengembara solo dan pelancongan pakej, Chiang Rai masih agak mendapat perhatian pengunjung.

Berikut ialah beberapa panduan ke bandar berkenaan bagi pelawat kali pertama, ia merangkumi cara untuk ke sana hingga ke tempat penginapan terbaik.

Kuil Chiang Rai yang luar biasa perlu dilihat

Wat Phra Kaew, terletak di kawasan yang dikelilingi oleh hutan, ia kuil Buddha yang paling dihormati di bandar ini. Sebuah kuil yang aktif, sami tinggal dan belajar di dalam kawasannya, manakala di sebelahnya terdapat muzium yang menempatkan artifak Zaman Lanna sejak abad ke-13 hingga ke-16.

Ia juga terkenal kerana pernah menempatkan Buddha Zamrud yang asli , patung Buddha bermeditasi yang diperbuat daripada batu hijau yang kini boleh ditemui di dalam kompleks Istana Besar di Bangkok dan dianggap sebagai paladium Thailand. Legenda mengatakan bahawa Emerald Buddha (gelaran rasmi Phra Kaew Morakot) ditemui selepas petir menyambar salah satu stupa di sini pada tahun 1434, mendedahkan patung di dalamnya.

Kuil Putih, Chiang Rai (Wat Rong Khun)

Bagi kebanyakan pelawat, “kuil” perlu dilawati dalam senarai Chiang Rai ialah Wat Rong Khun.

Dikenali sebagai Kuil Putih, Wat Rong Khun sebenarnya adalah pemasangan seni menggugah yang dicipta oleh pelukis terkenal Thailand yang bertukar menjadi arkitek, Chalermchai Kositpipat. Ia terkenal dengan seni dengan makna menjangkau ke langit, serta mural luar biasa di dinding dalaman, yang menggandingkan motif keagamaan dengan rujukan budaya pop, termasuk imej Keanu Reeves dan Superman.

Chiang Rai adalah syurga untuk penunggang basikal

Chiang Rai adalah impian bagi mereka yang ingin menikmati suasana berbasikal. Banyak tempat di bandar ini menyewa basikal, anda boleh mengayuh ke kawasan luar bandar di sekitarnya.

Nota: sentiasa bersetuju dengan harga sebelum menyewa basikal untuk memastikan anda tidak membayar yuran yang tinggi semasa pemulangan.

Untuk penggemar trek semula jadi di utara Thailand

Hampir setiap rumah tamu, hotel dan agensi pelancongan di Chiang Rai menawarkan lawatan mendaki bukit, kampung dan kawasan luar bandar di sekitar Chiang Rai, boleh dikatakan amat sesuai untuk peminat eco-tourism.

Tawar menawar di jalanan dan kedai tepi jalan

Tawar menawar di Chiang Rai, persinggahan pertama untuk pengunjung ialah Bazar Malam setiap hari (6pm-11pm). Terletak berhampiran Menara Jam di bandar ini, di sebatang jalan berhampiran Th Phahonyothin, di sini anda akan temui pelbagai jenis barangan, daripada papan mak-hot kayu kecil (dam Thai) hingga t-shirt eklektronik.

Bagaimana untuk pergi ke Chiang Rai dari Bangkok atau Chiang Mai

Chiang Rai mudah diakses, dengan lapangan terbangnya sendiri menawarkan penerbangan harian pergi dan balik ke Bangkok, serta lapangan terbang di seluruh Thailand dan beberapa destinasi antarabangsa.

Untuk tiba melalui darat, naik bas dari Stesen Bas Arked Chiang Mai, Greenbus ialah pengendali bas yang paling popular. Masa perjalanan dari Chiang Mai adalah sekitar tiga jam dan bas bertolak sepanjang hari. Tiada perjalanan dengan kereta api disini.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *