Kem Explorers Bear Grylls Kini Dibuka Di Ras Al Khaimah );

Type to search

Backpackerz Insider

Kem Explorers Bear Grylls Kini Dibuka Di Ras Al Khaimah

Share

Bagi mereka yang meminat rancangan TV survival popular ‘Man Vs Wild‘, memang tidak asing lagi nama Bear Grylls yang sememangnya lasak dengan aktiviti survival di luar. RAK Leisure mengambil kesempatan untuk membuat konsep penginapan berjenama Bear Grylls pertama di dunia kini tersedia untuk ditempah kepada semua.

Penginapan yang terletak di Jebel Jais, gunung tertinggi di UAE semestinya memberikan korang pengalaman penginapan outdoor yang unik.

Kem Bear Grylls ini menampilkan 20 kabin sahaja yang dikitar semula dari kontena dan direka bentuk semula sambil menawarkan suasana gunung terbaik bagi mereka yang berminat untuk mencari pengalaman.

Terletak di kawasan yang terbuka luas, penginapan di kem ini juga memiliki protokol keselamatan yang ketat dan penjarakkan sosial. Pengunjung yang datang dapat tingkatkan penginapan dengan hadiri kursus atau aktiviti survival yang ditawarkan oleh tenaga pengajar yang pakar dari UK.

Contoh kursus survival adalah berbasikal di gunung, mendaki, kursus kenaikan pimpinan pengajar dan juga ‘self-guided’. Peserta juga akan mempelajari teknik yang diperlukan untuk survive di tempat paling sukar di dunia.

Elemen kejutan akan menjadi ciri utama tetapi aktiviti merangkumi cara membuat kebakaran, membina tempat perlindungan kecemasan, kemahiran pisau, rawatan trauma perubatan jarak jauh, teknik navigasi dan kelangsungan cuaca yang melampau. Harga bermula dari AED 450 (RM497) setiap orang untuk pengalaman setengah hari.

Satu malam di kabin pada hari bekerja bermula dari AED450 (RM497) manakala pada hujung minggu (Khamis, Jumaat dan Sabtu) pula satu malam AED650 (RM717). Setiap kabin boleh menampung tiga orang dewasa, atau dua orang dewasa serta satu kanak-kanak dan dilengkapi dengan kemudahan layan diri seperti BBQ peribadi di luar kabin.

Semua kabin dibersihkan dan disanitasikan selepas setiap penggunaan dan mempunyai keselamatan sepanjang masa.

Raki Philips, Ketua Eksekutif bagi Lembaga Pembangunan Pelancongan Ras Al Khaimah (RAKTDA), menyatakan yang penginapan ini akan terus muncul kuat walaupun sedang pandemik.

“Ketahanan destinasi adalah hasil dari protokol keselamatan kelas dunia yang ada, rancangan pertumbuhan pelancongan lestari yang mantap dan juga identiti yang sesuai dengan sentimen pengembara semasa untuk pengalaman jauh di persekitaran terbuka.

“Kem penginapan berjenama Bear Grylls yang baru bukan hanya menunjukkan yang pertama, tetapi merupakan langkah penting dalam memperkuatkan strategi pemulihan Ras Al Khaimah dan industri pelancongan UAE secara keseluruhan.

“Kami berharap dapat menyambut pengunjung dari dalam dan luar negara dan memberikan mereka suasana yang menakjubkan untuk menikmati suasana yang menakjubkan ini.”

[Sumber: Breaking Travel News]
Tags:
Farhana Syahirah

Gemar berkongsi cerita, hidden knowledge, dan sisi menarik kepada pembaca.

  • 1

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!