14 Air Terjun Menarik Di Malaysia - Backpackerz );

Type to search

Backpackerz Itinerari

14 Air Terjun Menarik Di Malaysia

Share

Kadang-kala bila kita bercuti di negeri orang mesti kita tertanya “Kat negeri ni ada air terjun ke? ada itu ke? ada ini ke?.

Jika kita lihat sendiri lokasi percutian di Malaysia, banyak jenis percutian yang anda boleh nikmati seperti lokasi air terjun, camping ataupun pantai.

Terdapat banyak air terjun yang cantik dan menarik tak perlu keluar negara pun untuk dinikmati. Sangat seronok jika anda memilih salah satu dari lokasi air terjun ini untuk berkelah dengan keluarga tersayang.

Air Terjun

Sumber: Wikipedia

HUTAN LIPUR BUKIT AYER (PERLIS)

Hutan Lipur Bukit Ayer merupakan kawasan hutan semulajadi yang amat sesuai dan menarik untuk menjalankan pelbagai aktiviti rekreasi. Air sungai yang dingin dan jernih yang melalui panorama hutan tropika yang kaya dengan tumbuh-tumbuhan, serta air terjunnya yang melata ke dalam kolam di bawah, menjadikan ia satu lokasi yang ideal bagi tujuan berkelah dan berehat.

Hutan Lipur Bukit Ayer terletak 12 km dari Bandar Kangar. Beberapa kemudahan disediakan untuk seperti pusat penerangan, chalet, tapak perkemahan, taman permainan kanak-kanak dan kemudahan tempat letak kereta.

Sumber: MPkk

TAMAN REKREASI SUNGAI SEDIM (KEDAH)

Taman Rekreasi Sungai Sedim berada di Hutan Lipur Sungai Sedim yang terletak di dalam kawasan Hutan Simpan Gunung Inas yang mempunyai jenis Hutan Dipterokarp Pamah. Hutan Lipur Sungai Sedim juga dikenali sebagai tapak perkelahan Di Raja Kedah.

Sumber: sirbtrips

AIR TERJUN TITI KERAWANG (P.PINANG)

Pernah dengar tentang Air Terjun Titi Kerawang? Tak pernah atau dah pernah dengar, mesti ada yang tertanya-tanya apa maksudnya Titi Kerawang ni kan? Untuk pengetahuan anda, ‘Titi Kerawang’ yang dijadikan nama air terjun ini sebenarnya membawa maksud titi kayu beluti yang disusun terputus-putus secara bersimpang-siur.

Terletak tidak jauh daripada laluan antara Balik Pulau dan Bayan Lepas, air terjun di kawasan ini cukup dingin, memang seronok untuk mandi-manda.

Sumber: malaysiacarcamping

AIR TERJUN SUNGAI BIL (PERAK)

Lata Sungai Bil ini terletak 24km arah Utara Tanjung Malim. Lokasi air terjun ini sangat sesuai untuk seisi keluarga melakukan aktiviti kerana tanahnya lapang dan mempunyai anak sungai.

Untuk mereka yang gemarkan aktiviti outdoor seperti berkhemah, berkelah, atau memancing, Air Terjun Sungai Bil memang sesuai untuk anda.

Sumber: Hikers For Life

SUNGAI PISANG (SELANGOR)

Air terjun ini terletak di pinggir Lebuhraya Karak. Untuk sampai ke air terjun ini, anda perlu memulakan aktiviti meredah hutan dari lokasi yang dinamakan sebagai Jungle Lodge (terletak di sepanjang Jalan Gombak lama ke Genting Highland). Perjalanan ke sana akan mengambil masa selama satu jam. Anda akan menyeberangi sungai beberapa kali, melalui terowong yang terletak di bawah Lebuhraya Karak dan mendaki melalui hutan berusia 100 tahun.

Anda boleh melewati terowong dengan mengharungi laluan yang mempunyai air atau berjalan di bahagian tebing. Apa yang lebih menarik, anda boleh menikmati sensasi ala spa dengan air sungai yang menempatkan ikan-ikan kecil menggigit manja kulit-kulit mati yang terdapat di tapak kaki anda.

Sumber: tripadvisor

AIR TERJUN JERAM TOI (N.SEMBILAN)

Hutan Lipur Jeram Toi terletak di dearah Jelebu, Negeri Sembilan. Jarak dari pekan Jelebu adalah 15Km dan 25KM dari Bandar Seremban. Kedudukannya di kawasan berbukit dalam hutan simpan Berembun.

Apa yang menarik di hutan lipur ini adalah air terjunnya yang bertingkat-tingkat iaitu tujuh tingkat. Disebabkan lokasi hutan lipur ini di kawasan pedalaman, bilangan pengunjung tidak begitu ramai.

Sumber: semarakpics

AIR TERJUN ASAHAN (MELAKA)

Selain dari kolam dan resort, Melaka juga tidak terkecuali menampilkan tempat mandi-manda pilihan ramai yang menarik iaitu Air Terjun Asahan. Air Terjun Asahan yang turut dikenali dengan nama Air Terjun Gunung Ledang ini terdiri daripada sungai-sungai yang mengalir tenang membolehkan anda mandi-manda di sini serta pemandangan air terjun yang pastinya memukau anda semua.

Sebagai kawasan rekreasi dan riadah, aktiviti yang menarik sambil-sambil anda mandi-manda boleh dilakukan adalah seperti berkhemah, berkelah dan lain-lain lagi.

Sumber: Harian Metro

AIR TERJUN HUTAN LIPUR GUNUNG BERLUMUT (JOHOR)

Air terjun yang terdapat di Hutan Lipur Gunung Berlumut sememangnya terkenal sebagai destinasi berkelah dan bermandi-manda yang popular di Johor. Malah, pada cuti umum kebiasaannya air terjun ini penuh sesak dengan pengunjung.

Air terjun ini menjadi pilihan untuk bermandi-manda kerana suasananya yang bersih, hijau, dan mendamaikan. Kawasan air terjunnya juga sangat landai dan sesuai untuk bermandi-manda sekeluarga sambil berkelah.

Sumber: tripadvisor

AIR TERJUN PELANGI (PAHANG)

Disini anda boleh melihat pelangi setiap hari, fenomena pelangi ini dapat anda nikmati pada waktu sekitar 8 ke 11 pagi. Sinaran cahaya matahari di waktu pagi yang terbias dengan air terjun di sini menghasilkan pelangi yang cukup mempesonakan.

Untuk menuju ke sini, anda perlu melalui jalan yang berbatuan dengan menaiki kenderaan pacuan 4 roda, dan kemudiannya berjalan kaki untuk meredah anak sungai. Seterusnya, anda perlu mendaki kawasan hutan yang berbukit sebelum tiba ke kawasan air terjun.

Sumber: caridestinasi

AIR TERJUN CHEMERONG (TERENGGANU)

Air terjun ini dikatakan sebagai air terjun yang tertinggi di Malaysia dengan ketinggian mencecah 400 meter!

Untuk menuju ke sini, anda perlu mendaki dari tempat meletak kereta dalam hampir 1 jam dengan menempuhi laluan yang agak berlumpur dan curam. Sebaiknya, dapatkan pemandu arah untuk sampai ke destinasi tanpa sebarang masalah.

Sumber: Wikipedia

AIR TERJUN JELAWANG (KELANTAN)

Air Terjun Jelawang, atau Air Terjun Stong terletak dalam Hutan Simpan Gunung Stong, Dabong, Kelantan. Ia dikatakan sebagai air terjun ini ialah yang tertinggi di Asia Tenggara. Air Terjun Jelawang didasari batuan granit berusia ribuan tahun yang bersambungan di sepanjang Semenanjung Malaysia. amat popular di kalangan pendaki dari seluruh Malaysia.

Sumber: backyardtour

AIR TERJUN KAMPUNG SADIR (SARAWAK)

Terdapat beberapa air terjun berhampiran Kampung Sadir, Padawan. Dua air terjun terdekat kampung ini adalah air terjun Skedu dan air terjun Ban Buan Sadir. Sekiranya anda tidak mahu buang tenaga untuk hiking ke air terjun yang lain, anda boleh berkunjung ke air terjun Skedu, air terjun paling terdekat, melalui jalan yang dibuat baik.

Sumber: Twitter @TuhauB

AIR TERJUN KIPUNGIT (SABAH)

Air Terjun Kipungit merupakan salah satu air terjun yang terdapat dalam kawasan Taman Rekreasi Poring. Air terjun Kipungit mempunyai ketinggian setinggi 12 meter dan mempunyai air yang cukup segar untuk aktiviti mandi-manda.

Terdapat beberapa kemudahan yang disediakan sekitar air terjun ini seperti tandas, dan tempat rehat.

Untuk ke sini pengunjung boleh menaiki bas dari Kota Kinabalu yang menuju ke Ranau dan seterusnya ke Poring. Pengunjung juga boleh memandu sendiri atau menyewa kenderaan agar memudahkan segala perjalanan pergi dan balik.

Sumber: Twitter @IsskndarAriffin

AIR TERJUN BUKIT NANAS (W.P.KUALA LUMPUR)

Air Terjun Bukit Nanas adalah air terjun buatan manusia di lereng Bukit Nanas di Kuala Lumpur. Ia terletak di Jalan Ampang menghadap persimpangan Jalan Dang Wangi. Air terjun adalah sebahagian daripada pengukuhan lereng yang dilakukan sejak tahun 2011.

Aktiviti mandian tidak boleh dilakukan disini, tetapi di ada Taman Rimba yang boleh anda lakukan aktiviti trekking dab kalau anda nak tahu, Taman Eko Rimba, Hutan Lipur Bukit Nanas ni merupakan salah satu dari hutan simpan paling tua di Malaysia!

SUMBER
Tags:
Fiq Mukri

Bermula dengan rekaan grafik sebelum memasuki dunia penulisan teknologi pengguna. Minat pada perkakasan PC, sistem permainan video, streaming, kucing, pelancongan dan NATURE HUNTING.

  • 1

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!