5 Rainforest & Resort Menarik Untuk Rehatkan Minda di Malaysia );

Type to search

Backpackerz Itinerari

5 Rainforest & Resort Menarik Untuk Rehatkan Minda di Malaysia

Share
rainforest

Kita sangat beruntung kerana tinggal di Malaysia yang penuh dengan tempat menarik seperti pantai biru, pulau yang cantik, kedudukan geografi yang menawarkan bukit bukau serta gunung-ganang dan keindahan hutan hujan (rainforest) yang hanya di kawasan tropika.

Nak pula jika korang hendak bermusafir ketika ramadan, suasananya tentu berbeza kerana travel sambil menikmati ciptaan Tuhan.

Disini, penulis telah senaraikan 5 tempat rainforest menarik yang korang boleh kunjungi dalam Malaysia. Sentiasa patuhi SOP yang telah ditetapkan kerajaan dan Majlis Keselamatan Negara (MKN).

1. Belum Rainforest Resort, Pulau Banding, Perak

rainforest
rainforest

Best features untuk korang: Perahu rumah, 10 spesies burung enggang (terdapat kira-kira 55 di seluruh dunia) dan bunga terbesar di dunia.

Belum Rainforest Resort adalah pintu masuk utama ke Hutan Hujan Belum-Temengor yang berusia 130 juta tahun, iaitu salah satu rainforest tertua di dunia.

Selain bilik hotel dan chalet tradisional Melayu, pengunjung juga dapat menginap di rumah perahu atau Villa Tanjung Wan yang eksklusif.

Tempat peranginan lima bintang ini menawarkan beberapa pengalaman alam semula jadi terbaik di Semenanjung Malaysia – bunga terbesar di dunia, Rafflesia dapat dilihat sepanjang tahun. Burung banyak. Kadang-kadang harimau Malaya yang sukar difahami, tapir atau gajah Asia juga dapat dilihat.

2. Mutiara Taman Negara, Pahang

rainforest
LATA BERKOH (NATIONAL PARK) - PAHANG

Best features untuk korang: Pelayaran menyeronokkan di sungai menggunakan bot panjang.

Mutiara Taman Negara ini juga merupakan salah satu hutan hujan tropika tertua di dunia dan taman nasional terbesar di Semenanjung Malaysia, Taman Negara menawarkan pengalaman alam semula jadi dan ekopelancongan bagi sesiapa sahaja yang suka hijau dan luar. Terdapat lebih daripada 10,000 spesies tumbuhan, 25,000 invertebrata dan 200 mamalia yang dijumpai di sekitar taman negara.

Dan resort ini juga tersembunyi di antara hutan kuno. Eco-resort ini mempunyai 108 bilik, chalet kayu Melayu, banglo dan rumah tumpangan.

Terdapat juga asrama, asrama dan kawasan perkhemahan seluas 2.5 ekar bagi mereka yang lebih suka tidur di bawah cahaya bulan. Khemah dan beg tidur disediakan untuk disewa.

3. Datai Langkawi

rainforest
rainforest

Best features untuk korang: Terpencil, tenang dan indah – korang boleh berjalan kaki dalam nature.

Bagi korang yang main game PUBG, tempatnya seakan-akan korang berada di Paradise, Sanhok kalau rajin kutip senjata di situ.

Terletak di rainforest di daerah terpencilc Pulau Langkawi, 125 bilik dan vila di Datai menawarkan pemandangan hutan dan Laut Andaman yang luar biasa.

Sudah bertahun-tahun, Datai Langkawi ini memenangi pelbagai anugerah dan still menjadi salah satu resort hutan hujan terbaik di Malaysia, yang menawarkan perkhidmatan dan kemudahan bertaraf dunia.

Pengunjung tidak akan menyesal berbelanja di Villa Hutan Datai, sebuah kompleks seluas 550 meter persegi dari kawasan peranginan utama dengan astaka individu untuk setiap tiga bilik serta ruang makan dan ruang tamu.

4. Borneo Rainforest Lodge (BRL), Lembah Danum, Sabah

rainforest
Canopy Walk di Lembah Danum.
rainforest

Best features untuk korang: Jalan kanopi di Lembah Danum

Dengan dikenali sebagai BRL, Borneo Rainforest Lodge mungkin merupakan salah satu resort paling eksklusif, mewah dan private di Malaysia. Terletak jauh di Kawasan Pemuliharaan Lembah Danum, pekan terdekat pun terletak sejauh empat hingga lima jam.

Seluruh tempat ini dibina di atas panggung kayu dengan jalan setapak di atas tanah untuk memelihara lantai hutan hujan.

30 unit chaletnya dijarakkan dengan sempurna untuk privasi dan secara ‘back to basic’. Maksudnya, resort ini tidak menyediakan aircond kerana pondok BRL disejukkan menggunakan kaedah tradisional yang awesome.

Penampakan hidupan liar di resort yang paling syiok, walaupun di kawasan peranginan.

5. Borneo Tropical Rainforest Resort, Sarawak

rainforest

Best features untuk korang: Dua taman negara dan satu taman air.

Bersempadan dengan Brunei, Borneo Tropical Rainforest Resort terletak di lokasi yang selesa. Ia hanya 40 minit pemanduan dari Bandar Miri, dan berdekatan dengan dua taman negara: Niah (tempat tapak arkeologi Gua Niah dijumpai) dan Lambir Hills.

Dengan kemudahan seperti taman air dan tali jambatan sendiri, resort ini sangat sesuai untuk aktiviti berkumpulan dan berkeluarga serta sesuai untuk aktiviti team building.

Ikuti artikel lain tentang itinerari di sini.

Tags:
Farhana Syahirah

Sejenis ulat buku. Gemar berkongsi cerita, hidden knowledge, dan sisi menarik kepada pembaca.

  • 1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!