Kesatuan Eropah Mula Terima Pelancong Luar Mulai Julai Kecuali Satu Negara - Verst Backpackerz

Type to search

Backpackerz Insider Pilihan Backpackerz Pilihan Editor

Kesatuan Eropah Mula Terima Pelancong Luar Mulai Julai Kecuali Satu Negara

Share
  • Switzerland mengingatkan kepada rakyatnya jika mereka mengunjungi Itali, prosedur kesihatan akan dikenakan sekembalinya nanti.
  • Austria melonggarkan sekatan rentas sempadan bermula pertengahan Jun ini dengan Jerman, Switzerland, Republik Czech, Slovakia & Hungary kecuali Itali.
  • Switzerland membenarkan pintu sempadan Jerman, Perancis & Austria dibuka namun tidak kepada Itali.

Europe travels are on the cards! – untuk semua pelancong, bukan hanya penduduk Eropah kerana larangan rentas sempadan European Union (EU) berakhir pada 1 Julai.

Buat pertama kalinya dalam empat bulan, pelancong luar akan dibenarkan mengunjungi atau bercuti di Eropah. Tetapi tidak semua warganegara ye!

The European Union will not fully open internal borders before the end of June, meaning restrictions on travel to and from other countries will only start easing in July, EU Home Affairs Commissioner Ylva Johansson” (Friday June 5).

Ylva Johansson addresses a Brussels press conference in May 2020. Photo/AFP

Suruhanjaya Eropah mengesyorkan 27 negara anggota EU membuka semula sempadan antara mereka pada 15 Jun dan antara barat Balkan mulai 1 Julai.

Pelancong dari negara-negara berisiko rendah akan mendapat pelepasan utama ‘green light‘ ke Eropah.

Langkah ini akan menjadi lebih jelas dalam masa terdekat apabila Brussels melancarkan peta jalan terperinci untuk pembukaan semula pintu sempadan.

Norway

Sebelum ini hanya warga EU sahaja yang dibenarkan masuk namun belum ada perincian mengenai negara lain yang dibenarkan melawati Eropah pada Julai.

Sudah semestinya, rakyat dari negara berisiko tinggi termasuk Amerika Syarikat tidak mungkin diterima pada fasa awal ini.

Pembukaan semula Eropah kepada pelancong dari negara-negara luar kawasan Schengen dan EU mesti dilakukan secara koordinasi, selaras dan tidak diskriminasi.

Trivia – Kawasan Schengen merangkumi 26 buah negara iaitu Austria, Belgium, Czech Republic, Denmark, Estonia, Finland, France, Germany, Greece, Hungary, Iceland, Italy, Latvia, Liechtenstein, Lithuania, Luxembourg, Malta, Netherlands, Norway, Poland, Portugal, Slovakia, Slovenia, Spain, Sweden & Switzerland.

Sumber: Forbes.com

Tags:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll Up
error: Content is protected !!