Lihat Ini 8 Lokasi Bergambar Menarik di Singapura & Anda Berpeluang Memenangi Tiket Percuma ke Gardens by the Bay! - Verst Backpackerz

Type to search

Backpackerz Asia Insider Pilihan Backpackerz Pilihan Editor Tips

Lihat Ini 8 Lokasi Bergambar Menarik di Singapura & Anda Berpeluang Memenangi Tiket Percuma ke Gardens by the Bay!

Share
  • Kunjungan ke Singapura lebih mudah dengan Singapore Tourist Pass, kad ez khas yang menawarkan perjalanan tanpa had menggunakan perkhidmatan bas asas Singapura, tren MRT & LRT.
  • Anda disarankan mengunjungi Gardens by the Bay menjelang petang atau malam kerana cuaca siang hari sekitar kawasan ini agak panas.
  • Gunakan “ShopBack” untuk tempahan tiket & bilik anda menerusi Agoda, Booking.com, Expedia, Hotels.com, Trip.com atau Traveloka. Anda boleh dapat pulangan tunai sehingga 12% (cashback) + bonus tambahan RM50 (cashback). Klik di sini!

Selain mengunjungi destinasi tumpuan Melaka atau Johor, tambahkan keseronokkan percutian anda dengan meneroka Insta-Fun di Singapura + panduan & tip untuk menjimatkan penginapan serta berpeluang memenangi TIKET PERCUMA ke Gardens by the Bay dengan ShopBack!

Selamat datang ke Kota Singapura! Di pulau ini terdapat pelbagai tempat menarik untuk dikunjungi, gabungan unik seni bina moden dan tradisional yang memukau serta pilihan bermacam-macam makanan yang sedap dan menepati selera anda.

Vibrant city & culture, Singapore

Tidak cukup dengan tarikan yang sinonim, saat menjelajahi ke Singapura, mengabadikan momen melalui foto membuat perjalanan serta percutian anda lebih bermakna.

Kampung Gelam. Foto - Visit Singapore

Berita baiknya adalah Singapura menawarkan banyak lokasi bergambar yang menarik, sesuai untuk mencantikkan ruang Instagram atau dirakam menerusi lensa kamera sebagai kenangan terindah, bukan sekadar percutian mewah atau destinasi weekend gateway sahaja.

Twin Pagoda, Chinese Garden, Jurong

Little India

Kenali budaya berwarna-warni komuniti India di Singapura yang terletak di Little India, sebuah tempat bersejarah di mana terdapat pelbagai sajian menarik yang lazat serta merupakan salah satu kawasan paling menyeronokkan di Kota Singa ini.

Anda boleh menghabiskan masa berjam-jam melihat keindahan senibina masjid-masjid, gereja, tokong Cina dan Hindu di sini.

Wajib singgah: Tan Teng Niah’ house di Little India
Tips: Guna wide lens untuk mengambil gambar keseluruhan bangunan berwarna-warni sambil OOTD.

Gardens by the Bay

Melancong ke Singapura tidak lengkap jika tidak berkunjung ke ‘taman moden’ di tengah-tengah Kota Singa dengan keluasan 101 hektar ini.

Terletak berhampiran Marina Reservoir, Gardens by the Bay adalah santuari dan taman perlindungan bagi pencinta alam serta peminat hortikultur (seni penanaman sayur-sayuran, buah-buahan, bunga hiasan & lanskap).

Taman-taman di Gardens by the Bay sesuai dikunjungi bersama keluarga mahupun kenalan kembara kerana tidak hanya membuat hati anda senang melihat lanskap yang ditawarkan, malah membuatkan koleksi foto-foto Instagram anda akan tambah cantik!

Lokasi menarik bergambar: Supertree Grove, Cloud Forest, Christmas Wonderland, Sun Pavilion, Heritage Gardens, World of Plants, Dragonfly & Kingfisher Lakes.

https://www.instagram.com/p/BriA4a0FEvy/?utm_source=ig_web_copy_link


BERPELUANG MENANG TIKET PERCUMA KE GARDENS BY THE BAY DENGAN SHOPBACK

SHARE post ini di Facebook anda selepas mendaftar ke ShopBack sebelum 31 Disember, dan berpeluang memenangi sepasang tiket ke Gardens by the Bay + OCBC Skywalk bernilai RM220!
*Pemenang utama akan diumumkan dalam ruangan komen posting di Facebook pada 5 Januari 2020.

Katong’s Shophouses di Joo Chiat

Peranakan merujuk kepada kelahiran tempatan gabungan Cina dan Melayu dengan asal usul warisan sejak abad ke-15.

Rumah-rumah Peranakan yang masih dipelihara dihiasi dengan warna-warni yang berbeza, menonjolkan gaya hidup masyarakat ini di salah satu kawasan utama antara Katong dan Joo Chiat.

Tips: Anda boleh lakukan mini tour di sini sambil bergambar sekitar warisan Peranakan di Singapura.

View this post on Instagram

the world needs more spiral staircases

A post shared by Shan. (@shxnhxrng) on

Fort Canning Park

Siapa pun anda, sama ada peminat sejarah, penggemar muzik, atau mungkin seorang pencinta alam semula jadi, mercu tanda bersejarah yang terletak di atas bukit ini menanti kunjungan anda dengan penuh kejutan!

Tidak jauh dari Orchard Road dan National Museum of Singapore, Fort Canning Park merupakan sebuah taman dengan keluasan 18 hektar. Dihiasi dengan pepohon pokok yang kehijauan, anda akan mendapat suasana yang teduh yang berbeza daripada hiruk pikuk bandar.

Fort Canning Park merupakan lokasi kegemaran penulis jika berpeluang mengunjungi Kota Singa in future. Oh jangan lupa bergambar di spiral staircase!

Cara ke sini: Anda boleh ke Fort Canning Park dengan bas atau MRT Underground. Ini adalah laluan yang berhenti berdekatan – Bas: 143, 502 & MRT: East West Line, North East Line.

SPECIAL FOR BACKPACKERZ FOLLOWERS

Bagi yang masih tidak tahu, ShopBack merupakan aplikasi ganjaran terbesar yang memberikan pulangan tunai kepada pembeli setiap kali anda ‘shopping’ di Lazada, Shopee, Adidas, Nike, ZALORA, Agoda, Booking.com, KLOOK, Expedia, Traveloka, Trip.com, Hotels.com, Singapore Airlines, Malaysia Airlines & sebagainya.

  • Terdapat pembeli tertinggi telah jimat lebih daripada RM30 ribu menggunakan aplikasi ShopBack
  • Mulai hari ini hingga 31 Disember, jika anda mendaftar melalui ShopBack & berbelanja menerusi Agoda, Booking.com, Expedia, Hotels.com, Trip.com atau Traveloka, anda boleh dapat pulangan tunai sehingga 12% + bonus tambahan RM50 cashback. Klik di sini

*Mengikut terma & syarat serta nilai tempahan minimum RM200 sahaja.

SHARE post ini di Facebook anda selepas mendaftar dengan ShopBack sebelum 31 Disember & berpeluang memenangi sepasang tiket ke Gardens by the Bay + OCBC Skywalk bernilai RM220!

*Pemenang akan diumumkan dalam ruangan komen posting di Facebook pada 5 Januari 2020.

LOKASI TAMBAHAN

1) Red Hill MRT Station

https://www.instagram.com/p/BoT2iH0gEIv/?utm_source=ig_web_copy_link

2) Gillman Barracks

https://www.instagram.com/p/BqrvR92A4m3/?utm_source=ig_web_copy_link

3) Street Art Haji Lane

Haji Lane, Singapura

BONUS TIPS – THE HALAL GUIDE

– Orchard

Ayam Bakar Ojolali

Masakan: Melayu & Indonesia
Alamat: 304 Orchard Road #03-43, #03-39, Singapore 238863
Waktu Perniagaan: Isnin – Ahad, 12 tengahari – 9 malam

– Kampong Glam (Haji Lane)

Mamanda
Masakan: Melayu Asli
Alamat: 73 Sultan Gate, Singapore 198497
Waktu Perniagaan: Isnin – Ahad, 10 pagi – 10 malam

– Marina Bay Central / Business District

Wedang

Masakan: Indonesia
Alamat: Golden Mile Food Centre, 505 Beach Road, Singapore 199583
Waktu Perniagaan: Isnin – Jumaat, 10 pagi – 3 petang

– Little India

Noodlelicious

Masakan: Asia
Alamat: 166 Jalan Besar #01-13, Berseh Food Center, Singapore 208877
Waktu Perniagaan: Isnin – Sabtu, 9 pagi – 9.30 malam

STAND A CHANCE TO WIN
A PAIR OF TICKETS
WORTH RM220!

Jangan lupa mendaftar dengan ShopBack + SHARE post ini di Facebook anda sebelum 31 Disember! Mudah je guys, daftar, share post & berpeluang memenangi tiket percuma ke Gardens by the Bay + OCBC Skywalk.

*Disclaimer – First things first, pastikan posting share ini di Facebook anda adalah Public. Penyertaan anda tak dapat dilihat/dikira disebabkan posting share Private.

Tags:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll Up
error: Content is protected !!