Perkara Bakal Berlaku Selepas Pengumuman Rentas Negeri );

Type to search

Backpackerz Feast Insider Visit Malaysia 2020

5 Perkara Bakal Berlaku Selepas Pengumuman Rentas Negeri Dibenarkan

Share

Nampaknya wabak COVID-19 di negara kita menunjukkan tanda positif tapi ingat, kita masih belum menang. Kawalan Pergerakan (PKP) membenarkan merentas negeri tapi masih perlu ikut standard operating procedure (SOP).

Jangan ambil ringan mengenai SOP dan jangan mengambil kesempatan apabila kerajaan membenarkan merentas negeri. Gunakan sebaik mungkin. Inilah lima perkara bakal berlaku selepas pengumuman rentas negeri dibenarkan. Jom holiday!

Support Lokal

Kalau boleh, jangan travel ke luar negara dahulu kerana masih ada risiko tapi jom kita melancong dalam negara. Sejak pandemik, industri pelancongan terjejas teruk jadi kita sebagai rakyat prihatin perlu membantu ekonomi negara. Melancong dalam negara tidak kurang hebatnya sambil melancong dapat juga membantu ekonomi, pemilik homestay, hotel dan sekitar lokasi tempat pelancongan.

Lebih Kenali Malaysia

Wish list travel anda mesti ke luar negara, kan? Tak apa, keluar negara itu bagus untuk menambah ilmu tapi tahu tak Malaysia banyak tempat best yang jarang orang lawati. Dah boleh travel nanti, terokai dulu negara sendiri dan ketahui specialties Malaysia hingga ramai pelancong asing datang ke sini.

Bercuti Bersama Keluarga

Untuk kurangkan pergaulan dan menjaga jarak, inilah masanya anda mengeratkan silarutahim bersama keluarga. Tukar sikit style travel anda yang suka travel solo kepada travel bersama keluarga. Terlalu lama berkurung dalam rumah, ajaklah keluarga jalan-jalan.

Fokus Pelancongan Domestik

Ramai yang hilang pekerjaan dan negara juga mengalami kerugian besar dalam sektor pelancongan. Ramai juga keluarga yang terpaksa menjalankan hidup dengan melakukan pekerjaan sampingan seperti berniaga makanan, menghantar makanan dan memandu Grab atau teksi. Jadi dengan melancongan dalam negara secara tidak langsung kita juga membantu perniaga kecil.

Travel Bubble

Travel Bubble atau konsep gelembung perjalanan domestik mengikut prosedur operasi SOP ketika melancong. Travel Bubble membenarkan perjalanan rentas mukim, daerah dan negeri yang melibatkan negeri zon hijau sahaja. Untuk lebih selesa dan selamat anda melancong secara Travel Bubble dan menggunakan perkhidmatan pelancongan tempatan. Untuk ketahui Travel Bubble dengan lebih lanjut, baca di sini.

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!