Singapura Bakal Longgarkan Kemasukan Pelancong Yang Telah Di Vaksin - Backpackerz );

Type to search

Backpackerz Isu

Singapura Bakal Longgarkan Kemasukan Pelancong Yang Telah Di Vaksin

Avatar
Share

Singapura sedang mempertimbangkan untuk melonggarkan sekatan perjalanan bagi sesiapa yang telah diberi vaksin COVID-19.

Pihak berkuasa telah mencapai keberhasilan dalam mengendalikan wabak Covid19 sejak langkah-langkah penutupan dilakukan sejak bulan Jun. Kes harian hampir kosong dengan sistem pemantauan ketat, tahap kepatuhan awam yang tinggi, dan larangan perjalanan yang dianggap salah satu yang paling ketat di dunia.

Kini pihak berkuasa sedang mempertimbangkan langkah-langkah selamat dan secara beransur-ansur akan melonggarkan sekatan sebelum Mei ketika Forum Ekonomi Dunia tahunan akan bermula di Asia.

Singapura

Satu langkah yang diusulkan adalah menarik larangan perjalanan bagi mereka yang telah divaksin. Tetapi ini hanya apabila vaksin terbukti dapat membendung penyebaran coronavirus dengan ketara.

“Sekiranya ada bukti yang jelas bahawa risiko penularan dapat diturunkan secara signifikan (dengan vaksin), kami pasti akan mempertimbangkan beberapa kelonggaran kepada peraturan SHN (arahan duduk di rumah) untuk pelancong yang diberi vaksin,” Lawrence Wong, ketua pasukan petugas virus Singapura. Cadangan dibuat ketika negara berkenaan menjadi salah satu negara pertama di Asia yang melancarkan program vaksinasi nasionalnya minggu lalu.

Buat masa ini, pelancong yang diberi vaksin dan semua ketibaan lain ke Singapura perlu mematuhi peraturan SHN COVID-19 semasa.

Singapura

Singapore view l By Mike Enerio @unsplash

Pada masa ini pelancong yang memasuki negara berkenaan dari negara-negara berisiko rendah diwajibkan memberikan notis tinggal tujuh hari (atau kuarantin) di tempat kediaman mereka dan menjalani ujian COVID-19 sebelum ketibaan dan sebelum kuarantin berakhir.

Sumber
Tags:
Avatar
Fiq Mukri

Bermula dengan rekaan grafik sebelum memasuki dunia penulisan teknologi pengguna. Minat pada perkakasan PC, sistem permainan video, streaming, kucing, pelancongan dan NATURE HUNTING.

  • 1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll Up
error: Content is protected !!