Singapura Lancar 'Cruise' Tanpa Destinasi Verst Backpackerz );

Type to search

Backpackerz Asean Berita

Singapura Lancar ‘Cruise’ Tanpa Destinasi

Share

Kapal persiaran (Cruise) tidak dibenarkan berlabuh di Singapura sejak 13 Mac lalu akibat pandemik Covid19 yang sedang berlaku. Lembaga Pelancongan Singapura kini telah mengeluarkan panduan baru bagi pelayaran melalui program pensijilan CruiseSafe yang diwajibkan.

Memerlukan kapal untuk berlayar dengan kapasiti 50% atau lebih rendah dan melakukan perjalanan pergi balik tanpa berlabuh. Buat masa ini pelayaran hanya dibuka untuk penduduk Singapura sahaja.

Dua syarikat yang berasal dari Singapura, Genting Cruise Lines dan Royal Caribbean International, akan mengambil bahagian dalam program ini. Genting Cruise Lines ‘World Dream akan mula berlayar pada 6 November, dan Quantum of the Seas Royal Caribbean International pada bulan Disember.

“Pihak kerajaan akan memantau hasil pelayaran dengan berhati-hati untuk beberapa bulan akan datang sebelum memutuskan langkah selanjutnya bagi pelayaran seterusnya,” menurut Lembaga Pelancongan Singapura.

Protokol CruiseSafe merangkumi langkah-langkah kawalan jangkitan pada setiap tahap perjalanan penumpang, termasuk ujian COVID-19 wajib sebelum menaiki kapal, dan memastikan pengudaran pada tahap 100% di seluruh kapal. Pelitup muka dan jarak sosial perlu dijaga, dan pemeriksaan rawak akan dilakukan untuk memastikan kepatuhan berjalan.

“Percubaan ini adalah peluang berharga bagi pengusaha pelayaran untuk mencipta kembali seluruh pengalaman pelayaran bagi mendapatkan kembali kepercayaan penumpang,” kata Keith Tan, Ketua Eksekutif Lembaga Pelancongan Singapura.

“Singapura tetap komited mendukung dan mengembangkan pelancongan pelayaran di rantau ini. Kami akan terus bekerjasama dengan kapal persiaran dan pihak berkepentingan dalam industri kami untuk membina kursus baru bagi pelayaran yang selamat.”

Tags:
Fiq Mukri

Bermula dengan rekaan grafik sebelum memasuki dunia penulisan teknologi pengguna. Minat pada perkakasan PC, sistem permainan video, streaming, kucing, pelancongan dan NATURE HUNTING.

  • 1

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll Up
error: Content is protected !!