Tasik 'Pepsi Blue' Bakal Tarik Pelancong ke Terengganu - Verst Backpackerz

Type to search

Backpackerz Berita

Tasik ‘Pepsi Blue’ Bakal Tarik Pelancong ke Terengganu

Share

Lubuk Mandi atau juga dikenali sebagai ‘Tasik Pepsi Blue’ akan dijadikan tarikan pelancongan baru di Mukim Rusila di sini untuk menarik lebih ramai pengunjung ke Terengganu.

Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Kebudayaan dan Teknologi Maklumat negeri, Ariffin Deraman berkata, kemudahan yang mencukupi akan disediakan dan infrastruktur yang ada di kawasan tersebut seperti jejak hiking akan ditingkatkan sebelum membukanya kepada pelancong.

Gambar Twitter:@TheLittleStrong


“Air biru kehijauan menawarkan pemandangan yang menakjubkan dan kami akan berbincang dengan pihak-pihak berkaitan seperti Pejabat Daerah Marang dan pejabat DUN (untuk wilayah Rhu Rendang) untuk mengembangkan kawasan ini. Keutamaan kami adalah keselamatan pengunjung.

“Kami akan mengubahnya menjadi tempat pelancongan yang popular seperti Kawah Putih di Bandung, Indonesia, sebuah tasik yang terbentuk oleh letusan gunung berapi yang kini telah menjadi antara destinasi pelancongan teratas di dunia,” katanya kepada wartawan setelah mengunjungi Lubuk Mandi di sini.

Ariffin berkata, lokasi Lubuk Mandi yang terletak kira-kira 16 kilometer dari Kuala Terengganu telah memudahkan pelancong datang ke tasik untuk menikmati pemandangan panorama dan mengambil gambar.

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=1VhZTcs2Dew[/embedyt]

“Hanya memerlukan masa sekitar lima hingga 10 minit untuk pengunjung sampai di kawasan di mana mereka dapat melihat dan menikmati pemandangan tasik yang indah. Terdapat kawasan perumahan yang terletak berhampiran Lubuk Mandi sehingga dapat diakses dengan mudah oleh orang ramai, ”katanya.

Lubuk Mandi adalah tasik buatan manusia yang dibentuk oleh aktiviti perlombongan emas yang dulu popular di kawasan sekitarnya.

Namun, kegiatan perlombongan di daerah itu diperintahkan untuk dihentikan beberapa tahun yang lalu berikutan beberapa tragedi yang meragut nyawa pelombong termasuk tanah runtuh, dan akhirnya menjadi kawasan larangan.

Lubuk Mandi baru-baru ini menjadi terkenal di Internet setelah beberapa gambar pemandangan tasik dan sekitarnya yang menakjubkan dikongsi di media sosial. Sementara itu, Ariffin menasihati orang ramai agar tidak menceroboh kawasan tasik yang terhad kerana alasan keselamatan sehingga dibuka secara rasmi untuk pengunjung.

[Sumber: Bernama]

Tags:
Farhana Syahirah

Kaki ulat buku dan digital serta suka memberi "hidden knowledge" kepada pembaca. Gemar berkongsi cerita dan sisi menarik positif yang mungkin boleh dijadikan sumber evergreen sepanjang masa.

  • 1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll Up
error: Content is protected !!