Thailand Bakal Perkenal Cukai Pelancongan 300 Baht Kepada Pelancong Antarabangsa Verst Backpackerz );

Type to search

Backpackerz Insider

Thailand Bakal Perkenal Cukai Pelancongan 300 Baht Kepada Pelancong Antarabangsa

Share
Thailand Cukai Pelancongan

Jawatankuasa Dasar Pelancongan Nasional Thailand telah mengusulkan cadangan untuk mengenakan cukai pelancongan sebanyak 300 Baht bagi setiap pelancong antarabangsa yang tiba ke negara itu.

Menteri Pelancongan dan Sukan,  Phiphat Ratchakitprakarn berkata cukai tersebut akan digunakan untuk membangunkan destinasi pelancongan serta memberi manfaat insurans kepada pelancong yang berkunjung ke Thailand.

Menurut cadangan, 266 Baht daripada jumlah cukai pelancongan tersebut akan digunakan untuk menguruskan destinasi pelancongan tempatan manakala baki 34 Baht adalah insurans kesihatan untuk pelancong.

Berdasarkan unjuran jumlah pelancong sebanyak 10 juta orang pada tahun 2021, cukai tersebut bakal memberi pulangan sebanyak 3 bilion Baht (RM400 juta).

mansuh

Pengendali pelancongan tempatan walaubagaimanapun berbelah bahagi tentang perkara ini.

Ada yang menyokong usaha tersebut kerana berpendapat ia mampu membangunkan dan meningkatkan lagi mutu kawasan-kawasan pelancongan di negara itu.

Ada juga yang berpendapat cukai ini seperti ‘menutup pintu’ buat pelancong kerana terpaksa membuat bayaran tambahan untuk masuk ke negara itu, tambahan di musim pandemik ini ketika sektor pelancongan masih tidak menentu.

Buat masa ini, perincian mengenai cukai pelancongan berkenaan – bagaimana ia akan dikuti dan tarikh dikuatkuasa – masih belum diputuskan secara rasmi.

Tags:

1 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll Up
error: Content is protected !!