Tourism Malaysia Anjur 'Malaysia Truly Asia ASEAN Virtual Hunt 2020' Verst Backpackerz );

Type to search

Backpackerz Berita

Tourism Malaysia Anjur ‘Malaysia Truly Asia ASEAN Virtual Hunt 2020’

Share
Tourism Malaysia

Tourism Malaysia melancarkan acara pencarian harta karun pertama secara maya, Malaysia Truly Asia ASEAN Virtual Hunt 2020 bagi mempromosikan tempat ikonik bandar raya dan bandar di negara ini.

Konsep baru ini adalah seiring dengan amalan norma baharu dalam industri pelancongan akibat pandemik COVID-19 yang menghentikan seketika perjalanan antarabangsa.

Acara tersebut bakal menghubungkan 30 wakil pasukan media dari sembilan negara di Asia Tenggara, yang akan turut serta dan merasai pengalaman digital mengelilingi Malaysia dan merebut hadiah wang tunai keseluruhan US$1,000.

Acara tersebut akan berlangsung di platform Zoom, membawa peserta mencari harta karun secara maya selama dua jam setengah dengan setiap pasukan akan memulakan pencarian rahsia berdasarkan mercu tanda dan bandar-bandar yang ada di Malaysia.

Para peserta akan menggunakan Google Maps dan menghantar jawapan melalui Google Forms.

Kementerian Pelancongan

Ketua Pengarah Tourism Malaysia, Zulkifly Md Said berkata pencarian harta karun secara maya itu adalah satu cara unik mempromosikan Malaysia ketika tempoh yang mencabar ini.

“Acara maya ini dianjurkan sebagai satu cara untuk merasa pengalaman di Malaysia dan salah satu bentuk kelegaan bagi mereka yang pernah berada di sini dan rindu untuk melawat negara kami.

“Ramai antara kita yang terpaksa memendam perasaan kerana pandemik ini telah menghalang orang ramai untuk melancong, tetapi program ini akan membuat orang ramai seperti mengunjungi Malaysia di mana peserta akan bermain secara berpasukan dari lokasi yang berbeza untuk menyelesaikan petunjuk dalam satu tempoh masa.

“Malaysia mengalu-alukan pelancong untuk merasai kepelbagaian dan keunikan kami setelah keadaan selamat untuk kami membuka sempadan semula,” katanya dalam kenyataan.

Malaysia Truly Asia ASEAN Virtual Hunt 2020 akan dirasmikan oleh Duta Besar Malaysia ke Indonesia, Datuk Zainal Abidin Bakar.

Acara berkenaan turut disokong dan ditaja oleh rakan industri termasuk Sunway Lagoon, Resorts World Genting, Amari Hotel Johor Bahru, Tourism Selangor, Sunway Medical Center, Sunway Resort & Spa dan KL Hop On Hop Off.

[Sumber: Tourism Malaysia]
Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!