Badan Anak Mula Membongkok? 5 Tip untuk Elakkan Sakit Belakang

Type to search

Bae & Beauty Gaya Hidup Sihat

Badan Anak Mula Membongkok? 5 Tip untuk Elakkan Sakit Belakang

Share
bongkok

Sejak penguatkuasaan Perintah Kawalan Pergerakan pertama (PKP), rakyat Malaysia terpaksa akur jalanai kehidupan seharian mereka di kediaman masing-masing. 

Penggunaan alat elektronik atau gajet secara berpanjangan boleh menyebabkan postur tubuh badan anak bongkok dalam jangka masa panjang.

Anak-anak di rumah juga menghabiskan masa dengan peranti seperti tablet, komputer riba dan telefon bagi menjalani kelas online sepanjang pandemik.

Bagi dewasa pula, aktiviti seharian seperti bekerja, membeli-belah, dan bahkan pergi ke gim hanya dilakukan di ruang rumah sahaja. Hal ini mengakibatkan ramai mengamalkan gaya hidup yang tidak aktif dan postur badan tidak elok akibat duduk terlalu lama.

Masalah bongkok

Masalah bongkok merupakan keadaan tulang belakang yang melengkung dan umumnya dikenal dengan istilah bongkok. 

Untuk menjaga postur tubuh yang baik, masa terbaik adalah ketika anak anda masih kecil. Postur yang betul membantu melindungi tulang belakang kanak-kanak yang sedang membesar dan mampu mengurangkan masalah muskuloskeletal yang mungkin disebabkan oleh postur tubuh yang lemah.

Ini antara beberapa panduan dan tip untuk ibu bapa atasi masalah bongkok dan mencapai postur yang ideal untuk anak-anak semasa pembelajaran di rumah.

bongkok

1. Ketinggian meja dan kerusi – peraturan 90-90-90

Kebanyakan perabot dibina untuk orang dewasa dan oleh itu, ia tidak sesuai digunakan untuk keperluan kanak-kanak dalam jangka masa yang lama.

Meja yang terlalu tinggi boleh meletakkan siku dan pergelangan tangan anak dalam keadaan canggung dan tertekan. Meja yang terlalu rendah boleh menyebabkan anak anda secara tidak langsung membongkok untuk menaip di komputer. 

Postur duduk yang sesuai untuk kanak-kanak harus mematuhi peraturan ‘90-90-90’. Anak anda harus duduk dengan siku, pinggul dan lututnya bersandar pada sudut 90 darjah. Ini bermaksud bahawa ketinggian kawasan kerja anak anda harus berada pada tahap yang sama dengan siku mereka.

Untuk kanak-kanak kecil, mungkin perlu menaikkan ketinggian kerusi untuk mencapai postur duduk yang ideal. Sokongan kaki atau bangku harus disediakan jika kaki anak anda tergantung di udara dan tidak terletak di lantai. Jadi, ibu bapa juga boleh mempertimbangkan untuk membeli meja yang boleh disesuaikan dengan ketinggian anak-anak.

bongkok

2. Sokongan belakang yang mencukupi

Semasa kita duduk dan fokus pada komputer riba, kita memberi banyak tekanan pada otot punggung bawah dan pinggang.

Tekanan tambahan juga merupakan salah satu sebab mengapa banyak kanak-kanak cenderung untuk bersandar atau mempunyai postur yang buruk, yang akhirnya menyebabkan masalah di kemudian hari.

Untuk mengatasi masalah ini, kerusi harus dilengkapi dengan sandaran belakang untuk memberikan sokongan punggung bawah yang mencukupi. Sekiranya sandaran belakang tidak tersedia, bantal kecil atau tuala gulung boleh diletakkan di bahagian punggung tengah hingga bawah. Ini membantu memberikan sokongan tambahan untuk punggung bawah.

3. Jangan galakkan mereka menggunakan telefon bagi kelas online

Anak-anak digalakkan untuk menghadiri kelas dan menyelesaikan tugasan online di paparan skrin komputer, lebih baik dilekatkan di meja.

Peranti yang mempunyai skrin lebih kecil boleh memudaratkan yang mata dan tubuh  mereka. Kanak-kanak yang menghadiri kelas di telefon lebih cenderung bersandar di sofa, dan mungkin juga di katil jika tidak diperhatikan.

Oleh itu, sangat penting jika ibu bapa mengekalkan persekitaran belajar yang baik jika anda mahukan prestasi mereka sesuai dengan persekitaran bilik darjah.

4. Senaman semasa belajar

bongkok

Dalam tempoh pembelajaran di rumah ini, anak anda mungkin menghabiskan beberapa jam sehari dalam kedudukan tetap semasa belajar. Galakkan senaman regangan yang memberi manfaat kepada postur seperti tekan tubi, memicit bahu dan regangan putaran sambil duduk, yang membantu membebaskan tekanan di bahagian bawah dan tengah belakang tubuh.

Postur seperti membungkuk di sofa atau berbaring di tempat tidur dan lantai bukanlah tempat yang sesuai untuk menginap. Sekiranya anak anda menghabiskan banyak masa dalam postur ini, pertimbangkan untuk mencampurkan tugas mereka untuk mengelakkan peregangan lama dalam satu posisi. 

Jadualkan waktu rehat yang kerap setiap 30 minit untuk memastikan ini tidak berlaku. Melakukan rehat secara teratur akan membantu anak anda mengatur diri dan memberi mereka manfaat fisiologi pergerakan.

Pengasas, perunding kanan, dan Ketua Pegawai Eksekutif Chiropractic First Group (CFG), Dr Matt Kan juga menasihati kepada pesakit mereka agar menggerakkan tempat kerja mereka setiap jam bagi memberi laluan aliran darah dan kesegaran pada otot.

bongkok
Kanan: Dr Matt Kan memberitahu pesakit mengenai tahap degenerasi tulang belakang

5. Rawatan kiropraktik

CFG menawarkan rawatan kiropraktik yang komprehensif, selamat, dan berkesan untuk pesakit dari semua peringkat usia dari bayi hingga usia lanjut selama lebih dari 20 tahun hingga kini, amalan kiropraktik yang mapan memberikan penekanan yang besar pada perawatan saraf, sendi dan tulang belakang.

Pelbagai kaedah yang digunakan untuk menangani masalah pesakit CFG. Selain membetulkan masalah yang ada, CFG juga memberikan pendidikan dan maklumat yang diperlukan kepada pesakit bagi mengembalikan tulang belakang yang sihat. 

Kini, 11 klinik CFG telah dibangunkan di Malaysia dan 30 klinik di seluruh dunia termasuk China, Singapura, Indonesia, Sepanyol, dan United Kingdom. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai perkhidmatan CFG, sila pergi ke laman web CFG di https://www.chiropractic-first.org.

bongkok
Salah satu klinik CFG di Malaysia
Tags:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll Up
error: Content is protected !!