9 Jenis Handbag Dan Purse Untuk Digayakan Oleh Wanita );

Type to search

Bae & Beauty Gaya Hidup

9 Jenis Handbag Dan Purse Untuk Digayakan Oleh Wanita

Share
bag

Perempuan mana yang tak sukakan handbag dan aksesori tangan… Lagi-lagi Raya nak dekat ni, mesti ramai tengah mencari atau masih bingung untuk pilih yang mana satu untuk digayakan.

Sebenarnya, terdapat pelbagai jenis beg tangan perempuan yang ada di pasaran sekarang. Tapi, sesetengah daripadanya sesuai digunakan mengikut majlis yang dihadiri.

Memilih beg tangan yang betul dapat menarik keseluruhan penampilan anda dan membuat gaya anda seakan sempurna untuk dilihat.

1. Shoulder Beg

bag

Beg tangan jenis ini mendapat namanya dari cara pemakaiannya – tersekat di bahu pemakai. Ukurannya  yang bervariasi, tetapi selalunya cukup besar untuk menyimpan semua barang keperluan anda dan menjadikannya salah satu jenis beg tangan yang paling berfungsi dan popular. Shoulder bag sesuai digunakan ketika situasi santai dan juga  profesional setiap hari, jadi ada baiknya anda membeli dengan warna neutral agar dapat disesuaikan dengan pakaian dan tetapan yang berbeza.

2. Crossbody

bag

Crossbody sering disinonimkan dengan gaya tali tunggal serta dengan cara pemakaiannya. Walaupun saiz crossbody lebih kecil daripada shoulder bag, ia masih memberikan anda kebebasan sepanjang hari. Ia sangat sesuai digunakan semasa menjalankan tugas, acara sosial, travel, dan mana-mana senario di mana anda ingin menyimpan barangan penting tanpa dibebani. Memandangkan ia boleh dipakai siang atau malam, ini adalah gaya yang tepat untuk dibeli dalam pelbagai bentuk, warna, dan tekstil.

3. Satchel

bag

Beg tangan bersaiz sederhana ini biasanya dibawa melalui dua pegangan pendek, walaupun kadangkala mereka mempunyai tali bahu yang panjang agar mudah diikat. Kelihatan kemas dan kukuh, mereka menyerupai ala-ala sisi lembut briefcase yang biasanya cukup besar untuk menyimpan buku, majalah, dan komputer riba. 

4. Totebag

bag

Totebag sejenis beg tangan yang direka dengan ruang yang besar dan mempunyai satu bahagian yang biasanya tiada penutup. Hal ini memudahkan pemakai untuk mengambil barang atau mengeluarkannya semasa melakukan aktiviti harian. Walaupun sering dibuat dari kain tahan lasak seperti kanvas atau nilon, totebag juga menggunakan bahan yang berbeza, bahkan boleh menjadi pilihan canggih untuk ke pejabat kerana penggunaan tekstil berkualiti tinggi seperti kulit.

5. Evening Clutch

bag

Clutch glamor ini biasanya merupakan aksesori malam, walaupun sebenarnya standard formalnya dari sederhana hingga sangat mewah. Sequined clutch atau bermanik sesuai digayakan ketika menghadiri perkahwinan mewah di hotel, sementara reka bentuk clutch yang sederhana dapat dipakai ketika janji temu malam. Gaya yang lebih kecil ini mempunyai banyak fleksibiliti – ada yang mempunyai tali bahu yang boleh ditanggalkan, bahkan boleh diganti sebagai dompet!

6. Backpack

bag

Bukan hanya untuk pelajar, gaya utilitarian ini adalah versi klasik kampus yang telah dinaiktaraf dimana ia membolehkan anda menjalani kehidupan dewasa terbaik tanpa perlu mengendalikan beg tangan. Backpack ini mempunyai pelbagai variasi — ada yang sangat kecil dan yang cukup besar untuk membawa tablet dan komputer riba. Gaya santai ini sesuai digayakan semasa travel, tugas hujung minggu, dan ‘lepak’ bersama rakan.

7. Woven Basket Bag

bag

Gaya ini telah keluar masuk dari fesyen selama bertahun-tahun sejak pertama kali dipopularkan oleh Jane Birkin pada tahun 60-an. Masih sesuai untuk tema pakaian boho oleh disebakan fabrikasi organik seperti rotan, jerami, anyaman, atau rafia. Rona berpasir-krem dan sentuhan seperti manik, pinggiran, dan kerang laut sangat sesuai untuk percutian. Walaupun beg ini bukan sebahagian daripada pilihan beg harian anda, ia juga sesuai dipadankan dengan gaun maxi dan seluar jeans.

8. Wristlet

bag

Beg tangan yang cukup handy dan minimalist. Ukurannya kecil dan sesuai untuk pengguna tegar cashless! Ia sesuai diisi dengan barangan penting dan kecil seperti kad debit, kad pengenalan, gincu, kunci, dan sejumlah wang tunai. Pemakai boleh melingkarkan wristlet pada pergelangan tangan untuk membolehkan pemakai barangan lain tanpa meninggalkan wristlet.

9. Hobo Bag

bag

Ini adalah pilihan fesyen yang abadi untuk banyak senario, termasuk hujung minggu santai, perjalanan, atau bersantai bersama rakan. Kelihatan cukup bergaya, tetapi tidak memerlukan usaha keras, dan itulah keindahan beg tangan ini. 

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!